Kunstenaars brengen een ode aan de magie van de voormalige vloeivelden van de Suikerfabriek in Groningen

Rina Hellinga en Yateesha van Loon.

Kunstenaars Rina Hellinga en Yateesha van Loon hebben zich de zomer lang ondergedompeld in de ongerepte natuur op het voormalige Suikerunieterrein in Groningen.
Lees meer over
Stad
Beeldende kunst

Rina Hellinga is student aan de Docentenopleiding van Academie Minerva en heeft voorgaande jaren kunnen zien wat werken in zogeheten buitenlokalen op het Suikerunieterrein met je doet als student en docent.

,,Je komt weer terug in je kind zijn. Er is hier geen goed of fout, alleen kansen en veranderingen die bijdragen aan het kunnen anticiperen op wat zich voordoet. Deze vrijheid biedt ruimte voor creatieve processen, voor het ontstaan van magie. Ervaringen die voor ieders beroepspraktijk van waarde kunnen zijn.”

Blote voeten

Samen met Yateesha van Loon, student Design aan Academie Minerva, bundelde Hellinga vaardigheden en inzichten tot het creëren van een geheel nieuw kunstwerk. De hele maand juli verdiepten ze zich in het landschap en wat het te bieden heeft. Van Loon: ,,Zo vonden we klei en zand. Al stampend met onze blote voeten voegden we hier stro en water aan toe”.

Zo ontstond een mengsel dat bekend staat als COB (Clear Over Base). Deze mix van grondstoffen is een eeuwenoude techniek die veel werd toegepast in het bouwen van onder andere huizen. Die ambacht diende als inspiratie voor het werk dat Hellinga en Van Loon maakten: vijf sculpturen die elk hun eigen woord dragen. Samen vormen ze een zelfbedachte versregel, die aansluit op de beleving van het terrein.

Zolang het nog kan

De sculpturen zijn voor iedereen te bezichtigen in de velden van het Suikerunieterrein, ter hoogte van educatiecentrum de Pionier. Als bezoeker kun je op ontdekkingstocht, maar voor hoelang is nog onduidelijk, omdat het terrein in de nabije toekomst plaats moet maken voor een nieuwe woonwijk.

Hellinga: ,,We hopen aan de hand van dit kunstwerk meer bewustwording te creëren over dit gebied, zolang het nog intact is.”

Nieuws

Meest gelezen

menu