Lachgas taboe op Westersingel in Groningen. 'Verkopen we al niet meer'

Na middernacht is de Westersingel een onguur oord.

Overdag is de verkeerschaos op de Westersingel enorm. ’s Avonds is de Westersingel tegenwoordig een ongure hoek waar vrouwen niet veilig zijn, waar dealers en gebruikers rondhangen en waar jongeren zich te buiten gaan aan lachgas.
Lees meer over
Stad

In de binnenstad is lachgas verboden, hier mag het. Niet lang meer. Het gebruik van lachgas wordt ook hier verboden.

Burgemeester Koen Schuiling ziet het gebruik van lachgas met lede ogen aan. ,,Het is erg onverstandig om het te gebruiken. Er zijn al meerdere ongelukken gebeurd met jongeren die het hadden gebruikt. Degene die het verkoopt zou zich moeten realiseren hoezeer jonge mensen in gevaar worden gebracht.”

De man achter de toonbank spreekt geen woord Nederlands

Schuiling vertelt dat jongeren in de avondwinkel aan de Westersingel lachgas kopen. Er is nog geen verbod op de verkoop van het goedje. ,,Maar degene die een winkel met lachgas de deur uitgaat, is van ons”, zegt Schuiling.

De kans dat dit zal gebeuren is klein, althans als je de Syrische man in de nachtwinkel moet geloven. Hij spreekt geen woord Nederlands of Engels. Het woord lachgas kent hij niet, maar na wat moeizaam vertaalwerk van een in de zaak aanwezige kennis, blijkt dat hier geen lachgas wordt verkocht. ,,Al twee weken niet.”

Vrouwen lastiggevallen

Er zijn op de Westerhaven en Westersingel sinds vorig jaar diverse geweldsincidenten geweest. Vrouwen worden door dealers nagefloten of nageroepen en voelen zich onveilig. Buurtbewoners zijn de overlast meer dan zat en zijn steeds minder bereid om melding te doen. Daarnaast is er sprake van een sterke toename dit jaar van geluidsoverlast. Ook is er sprake van verkeersoverlast, zoals fout parkeren. De overlast is onder meer gerelateerd aan het gebruik van lachgas.

De verkeerschaos die overdag op de Westersingel heerst wordt binnenkort aangepakt met een herinrichting.

Nieuws

Meest gelezen

menu