Lange rij voor de stembus in het Vinkhuys - ‘Ik heb de Berenburgerbeweging gestemd!’

Aan de Zilverlaan was het wat rustiger in door Tim Bom, Marloes en Eowyn Wierenga bemande het stemlokaal.

Aan de Zilverlaan was het wat rustiger in door Tim Bom, Marloes en Eowyn Wierenga bemande het stemlokaal. Bram Hulzebos

De verkiezing voor provinciale staten en waterschap brengt veel kiezers op de been. Het was druk in het Vinkhuys aan de Goudlaan in Groningen. Allemaal hebben ze zo hun redenen om dit keer te gaan stemmen. ,,Van huis uit stem ik PvdA.”
Lees meer over
Stad

Dirk en Ria Oostland komen woensdag net uit het Vinkhuys aan de Goudlaan in de Groningse wijk Vinkhuizen. Ze hebben gestemd en zijn er nog een beetje beduusd van. ,,Zo druk hebben we het nog nooit meegemaakt”, zegt zij.

,,Er stond gewoon een lange rij”, zegt hij.

Zij stemde ‘gewoon VVD’. ,,Maar ik vind toch dat Rutte weg moet.” Hij koos toch voor Groninger Belang. ,,Ik heb in het stembusje mijn keuze pas gemaakt. Het is toch een beetje een gevoel.”

‘Wilders komt ja ook niet vooruit’

En dan is er nog een de Vinkhuizer die links is begonnen in zijn leven - ,,Ik stem van huis uit PvdA, dat kreeg je gewoon mee van je ouders” – en die in de herfst van zijn bestaan ter rechterzijde uitkomt. ,,Ik heb net de Berenburgerbeweging gestemd! Ik heb in het verleden ook wel op Wilders gestemd, maar die komt ja ook niet vooruit.”

Opmerkelijk: kiezers die aan de deur wel willen vertellen dat ze PVV of Forum hebben gestemd, willen toch liever niet met hun naam in de krant. ,,Van huis uit stem ik PvdA”, zegt de dame met indrukwekkende grijze krullen. ,,Maar ik heb net PVV gestemd. Alles loopt vast, het is crisis op crisis. En met al die buitenlanders komt het ook niet goed. Ik heb op het COA gewerkt, ik weet waar ik het over heb.”

Een van die buitenlanders is een Syrische statushouder die net bij WIJ naar buiten stapt. ,,Ik heb mijn buurvrouw gevraagd. Die zei: CDA. Dat is geen ruziepartij. Dus. CDA.”

Dan is er nog Willem Top. Sinds kort terug in Groningen. Hij zweeft tussen GroenLinks en PvdA. Voor hem een uitkomst dat er vandaag voor zowel de provinciale staten als de waterschappen gestemd kan worden. ,,Nu kon ik mooi op GroenLinks én de PvdA stemmen.”

‘Ik weet drommels goed wat ze in de wijk stemmen’

Nico Kuin stemde net op de VVD. Ondanks de kritiek op Rutte. ,,De VVD is meer dan Rutte. Maar ik voelde me wel een beetje een eenling. Ik weet drommels goed wat ze in de wijk stemmen.”