Leden woedend op fitnessketen BigGym: 'Geen goed woord over voor dit malafide bedrijf'

Een vestiging van BigGym. Foto: BigGym

De coronacrisis zorgt voor moeilijke tijden voor bedrijven. Ook voor sportscholen, want die mogen al weken geen sporters ontvangen en daar komt voorlopig nog geen verandering in. Reden voor fitnessketen BigGym om een kort geding aan te spannen tegen de staat, want de eigenaren zijn niet blij met het kabinetsbeleid. Maar de leden van BigGym zijn juist woedend over het beleid van de sportschool.

BigGym bestiert zo’n twintig sportscholen in het land, waaronder eentje in de stad Groningen. De wijze waarop het bedrijf omgaat met de coronacrisis, zet kwaad bloed bij de leden.

Boze leden willen hun geld terug

Al vroeg in de corona-crisis maakt BigGym goede sier met het verhaal dat leden hun geld kunnen terugkrijgen. Maar de compensatie waar de sportschool blijkt het opwaarderen van de ledenpas waar drankjes of een uurtje sauna mee betaald kunnen worden. Veel abonnementshouders hebben daar niets aan en willen liever gewoon hun geld terug. Daar hebben ze wettelijk immers recht op.

Daarom willen veel leden van hun abonnement af. Maar dat gaat niet: het uitschrijfformulier is van de website verdwenen. In plaats daarvan worden leden naar hun eigen sportschool gestuurd, daar zouden de abonnementen beëindigd kunnen worden. Maar de sportscholen zijn vanwege het coronavirus gesloten.

Wanneer klanten een mail sturen naar BygGym, komt daar geen reactie op. Ook het algemene nummer van BigGym wordt vanwege de drukte al vijf weken niet opgenomen. Ontevreden leden storneren daarom hun abonnementsgeld.

Incassobureau

Maar dat levert ook problemen op. Zo heeft Karin in het begin van de crisis haar abonnement opgezegd met een mail. Daarop is nooit een antwoord gekomen, terwijl het geld gewoon van de rekening werd geschreven.

Omdat bellen zinloos is, net als mailen, besluit Karin om het bedrag te storneren. Daarmee staat ze volgens het Juridisch Loket volledig in haar recht, maar daar daar denkt de sportschool anders over. BigGym stuurt incassobureau Van Hoek & Partners af op de leden en er worden dreigende brieven verstuurd en boetes uitgedeeld van vijf tot een paar honderd euro door het incassobureau.

Zo krijgt Karin dit te horen van Van Hoek & Partners: ,,De sportscholen zijn noodgedwongen gesloten als gevolg van het kabinetsbesluit. Dat zij hun verplichtingen niet na kunnen komen, ligt buiten hun invloedssfeer. BigGym heeft op de website compensatiemogelijkheden aangeboden voor de leden. U kunt hieruit kiezen. Wanneer u niet kiest, dient het normale bedrag betaald te worden. Leden kunnen niet zelf beslissen om de contributie niet te voldoen.”

Geld terugvragen mag

Het Juridisch Loket zegt hierover het volgende: ,,Heeft u een abonnement op bijvoorbeeld de sportschool? En sluit deze plek als maatregel tegen het coronavirus? Dan heeft u recht op een vergoeding. Dit betekent dat u geld terugkrijgt. U krijgt alleen een vergoeding voor de tijd dat u het abonnement niet kunt gebruiken. Het bedrijf mag u ook een ander aanbod doen, bijvoorbeeld online lessen geven. U bepaalt zelf of u dit redelijk vindt. U mag zo’n aanbod weigeren.”

Op internet verschijnt de ene klacht na de andere, met concrete voorbeelden waar het misgaat. Maar BigGym verwijdert actief slechte reacties op social media.

 

Directeur BigGym spreekt beschuldigingen tegen

BygGym-directeur Jasper Otting houdt vol dat iedereen binnen 14 dagen reactie krijgt op de mail: ,,We werken keihard om iedereen te helpen, maar we hebben maar een klein team. Daarom hebben we de telefoon ook uitgezet. We focussen ons vol op de mail en chat." Daarnaast beweert de directeur dat mensen wel geld kunnen terugkrijgen en dat ze zich kunnen uitschrijven op de website.

Het klopt volgens Otting ook niet dat hun incassobedrijf geld int van leden die zich hebben uitgeschreven of kosten storneren. Incassobureau Van Hoek en Partners heeft nog niet gereageerd.

Dinsdag staat BigGym bij de rechter tegenover de staat, waarmee ze willen afdwingen dat de sportscholen weer open mogen. In een interview met Trouw zegt Otting: “We worden nog steeds aan het lijntje gehouden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
Coronavirus
menu