Leerlingen dr. Bekenkampschool maken kennis met kunst en gaan aan de slag met kunstwerkjes voor het nieuwe Zuiderplantsoen in Groningen

Educatieproject van Kunstpunt Groningen. Foto: Siese Veenstra

De leerlingen van de dr. Bekenkampschool, een openbare school voor speciaal basisonderwijs, hebben dagelijks te maken met de bouwwerkzaamheden aan de nieuwe zuidelijke ringweg. Maar wat gebeurt daar precies en wat zijn de toekomstplannen? Samen met Kunstpunt Groningen gingen ze aan de slag.
Lees meer over
Stad

De realisatie van het Geheugenbalkon, een uitkijkpunt dat een uniek zicht op de bouwwerkzaamheden biedt, was voor Kunstpunt Groningen aanleiding om contact met de school te zoeken. Samen ontwikkelden ze een educatieproject.

De leerlingen werden aan de hand van kunst in de openbare ruimte betrokken bij de veranderingen in de omgeving van hun school. Deze week werd het project afgesloten met de presentatie van hun eigen gemaakte kunstwerkjes voor het nieuwe Zuiderplantsoen.

‘Vanuit educatie zoeken we samenwerking met een school in de buurt.’

Els Brouwer, educatiemedewerker bij Kunstpunt Groningen: ,,Bij de oplevering van nieuwe kunstwerken zoeken we vanuit educatie graag de samenwerking met een school in de buurt. Door de leerlingen bij hun eigen omgeving te betrekken, laten we ze kennis maken met Kunst op Straat. Met dit project hebben ze het gevoel gekregen aan de voet te staan van een heel nieuw stuk Groningen.”

De samenwerking met de dr. Bekenkampschool resulteerde in een afwisselend educatieprogramma. De leerlingen hebben samen met de gastdocent een stukje van kunstroute Geheugentrip gelopen met als letterlijk hoogtepunt het Geheugenbalkon.

Daarna gingen ze aan de slag met het maken van eigen kunstwerken voor het nieuwe Zuiderplantsoen. Tot slot kwam Lorien Beijaert van Studio L A naar school. Een bijzondere uitwisseling waarbij Lorien vertelde over de verdere plannen voor het Zuiderplantsoen en zij zich kon laten inspireren door de presentatie van de ontwerpen van de kinderen.

Eigen creaties

In het ontwerp voor het Geheugenbalkon heeft Studio L A oude onderdelen van de ringweg verwerkt. Ook de leerlingen kregen de opdracht met restmaterialen iets nieuws voor het Zuiderplantsoen te maken. Het leverde werkjes met mooie titels op, zoals ‘Het fantasiepark,’ ‘De spinburger’, en de ‘Speelhuishand.’ Opvallend vaak hadden ze met het milieu en duurzaamheid te maken. Zo bestond een van de creaties uit een grote boom met ernaast een plastic fles. Bedoeld om mensen erop te wijzen geen afval te laten slingeren.

Geheugenbalkon

Het Geheugenbalkon is een 13 meter hoog uitkijkpunt dat de bezoeker laat meekijken op de ontwikkeling van de nieuwe ringweg en het Zuiderplantsoen. Het staat aan de Hereweg op de kruising met de Papiermolenlaan en is ontwikkeld in opdracht van Kunstpunt Groningen, in nauwe samenwerking met Combinatie Herepoort.

Nieuws

Meest gelezen

menu