Lijst Calimero wil dat universiteit stopt met drukken magazine Broerstraat 5. ‘Zoveel papierverspilling kan echt niet meer in 2020’

Meerdere exemplaren van het alumnimagazine Broerstraat 5 in de brievenbus. Foto: Eigen foto

Studentenpartij Lijst Calimero wil dat de Rijksuniversiteit Groningen stopt met het drukken van Broerstraat 5, haar voor afgestudeerden, gepromoveerden en relaties bedoelde magazine. ‘Zoveel papierverspilling kan echt niet meer in 2020’, vindt fractievoorzitter Rozemarijn Gierkink.

Lijst Calimero stelt dat in veel studentenhuizen steevast - het gratis magazine verschijnt vier keer per jaar - meerdere exemplaren van het magazine worden bezorgd voor mensen die daar al lang niet meer wonen. De partij vindt dit kwalijk, omdat hierdoor onnodig veel papier gebruikt wordt.

‘Er zijn verhalen bij ons bekend van studentenhuizen die zeven exemplaren op de deurmat kregen. Zoveel papierverspilling kan echt niet meer in 2020, dit strookt niet met de duurzaamheidsdoelstellingen van de RUG’, stelt Rozemarijn Gierkin in een persbericht.

Zelf adres aanpassen

Lijst Calimero bracht dit onderwerp vorig jaar december en afgelopen mei ook al ter sprake in de Universiteitsraad van de Rijksuniversiteit Groningen. Dit heeft geen effect gesorteerd.

Het College van Bestuur van de universiteit heeft aangegeven dat alumni zelf hun adres moeten aanpassen. Gierkink vindt dit geen oplossing. ‘Men kan niet verwachten dat alumni dit op grote schaal doen. Als dat zou werken, was dit probleem er überhaupt niet geweest. Studentenhuizen zijn niet verantwoordelijk voor voormalige bewoners.’

Opt-in-systeem

Lijst Calimero stelt daarom voor om voortaan met een opt-in-systeem te werken. Daarbij moetende alumni vooraf toestemming geven voor het toesturen van een fysiek exemplaar van het magazine.

Gierkink: ‘Op die manier kan een hoop papier bespaard worden en worden huizen niet meer gespamd met een magazine dat niet voor hen bedoeld is. Dit heeft ook nog eens financiële voordelen voor de RUG, er kunnen veel drukkosten worden bespaard.’

Inzamelingsactie

Lijst Calimero erkent overigens wel het belang van het magazine voor alumni en relaties. De kwaliteit en waarde van het magazine staan dan ook niet ter discussie. Vandaar dat de partij pleit voor digitale publicatie, en niet een afschaffing van het magazine.

De partij kondigt aan tot actie over te gaan wanneer het College van Bestuur niet ingrijpt. Gierkink: ‘Dan zullen we met elke volgende editie een grote inzamelingsactie houden, en alle verzamelde overbodige exemplaren afleveren op het bestuursgebouw om zo dit probleem te blijven aankaarten.’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu