George Verbergstipendium 2019 prooi voor Groningse kunstenares Linda Ex

Cultuurwethouder Paul de Rook en Linda Ex. Foto: Henk Tammens Foto: Picasa

Linde Ex uit Groningen heeft het George Verbergstipendium 2019 gewonnen. Cultuurwethouder Paul de Rook van Groningen maakte dit donderdag bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst in Academie Minerva in Groningen.

Het gemeentebestuur van Groningen heeft het stipendium (à 10.000 euro) in 2004 in het leven geroepen om pas afgestudeerden van de bachelor- en masteropleidingen van Academie Minerva te stimuleren zich te ontwikkelen in het buitenland.

Zestien jonge, talentvolle kunstenaars dienden een voorstel in. De jury had de meeste waardering voor het ‘originele en spannende voorstel’ van Linda Ex.

Het ongrijpbare leven van vliegende insecten

Zij wil het stipendium gebruiken om een connectie te maken tussen de ecologische problemen - de diversiteit aan insecten is de afgelopen 27 jaar met 75 procent afgenomen, bleek in 2017 uit wetenschappelijk onderzoek - en het ongrijpbare leven van de insecten.

Ze gaat de 63 locaties in Duitsland bezoeken, waar voor het onderzoek uit 2017 metingen rondom biodiversiteit zijn verricht. Met behulp van videoregistratie en bewegingssensors wil ze de bewegingen van insecten exact vastleggen.

Dit basismateriaal gaat zij gebruiken om animaties en lichtschaduw-projecties te maken. Verder wil ze, met behulp van dansers uit Berlijn, onderzoeken hoe de beweging van de mens kan samengaan met de geregistreerde bewegingen van de insecten.

Jorge Luis Barragan Castano

Na de uitreiking van het George Verberg Stipendium 2019 opende Paul de Rook een tentoonstelling van Jorge Luis Barragan Castano, winnaar van de 2018-editie van het George Verbergstipendium.

De tentoonstelling toont de botanische tuin als model van esthetisch engagement, en is van 23 januari tot en met 7 februari te zien in de koepelzaal van Academie Minerva.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu