Martini Ziekenhuis en RUG ontwikkelen speciale app voor plannen poliklinische '1,5 meter zorg'

Foto: Archief DvhN

Het Martini Ziekenhuis en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) werken samen aan de ontwikkeling van een speciale app die moet helpen met het plannen van de zorg nu er tussen personen 1,5 meter afstand moet zijn.

De afstand tussen personen leidt volgens Dr. Justin Drupsteen, Manager Integraal Capaciteitsmanagement in het Martini Ziekenhuis, tot grote veranderingen. ‘Door de 1,5 meter maatregelen zal het aantal patiënten dat tegelijkertijd in een wachtkamer aanwezig is, soms met wel 75 procent verminderd moeten worden. Om patiënten zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, moeten we een volledig nieuwe manier van plannen voor onze poliklinieken en diagnostiek als röntgen en echo introduceren.’

Noodzakelijk

De app die wordt ontwikkelt, berekent de patiëntafspraken waarbij vervolgens ook rekening wordt gehouden met de anderhalve meter samenleving. ‘We hebben een wiskundig model ontwikkeld dat afsprakenschema’s genereert waarbij zoveel mogelijk patiënten kunnen worden gezien, maar het aantal gelijktijdig wachtende patiënten zo laag mogelijk wordt gehouden, door toepassing van allerlei spreidingsopties,’ legt onderzoeker Dr. Michiel uit het Broek uit.

‘Zo starten niet alle afspraken tegelijk, verschuiven pauzes van artsen, worden vrije behandelkamers als wachtruimte gebruikt en wordt er ruimte tussen afspraken aangehouden. Dat is natuurlijk minder efficiënt voor de artsen, maar het is soms noodzakelijk om te kunnen garanderen dat er niet te veel patiënten tegelijk in de wachtkamer komen.’ De app helpt daarnaast ook met het inschatten van de maximale capaciteit van wachtkamers.

Test

In een persbericht meldt het Martini Ziekenhuis dat er wordt begonnen met een laag aantal afspraken. Blijkt dat in de praktijk goed te lopen, dan kan daarna het aantal afspraken steeds in stapjes worden verhoogd aan de hand van de afsprakenschema’s die de tool daarvoor geeft. De eerste versie wordt nu getest bij de poli van de Obstetrie en Gynaecologie. Patiënten worden geïnformeerd over de aangepaste logistiek in het ziekenhuis.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu