Martinitoren vanaf donderdag in de kleuren van de Nederlandse vlag

De Martinitoren dinsdagavond tijdens het testen van de verlichting. Foto: DvhN

De Martinitoren in Groningen is vanaf donderdagavond drie avonden achtereen speciaal verlicht om de bevrijding van de stad op 16 april 1945 te markeren.

Het gemeentebestuur van Groningen heeft inwoners opgeroepen overdag de vlag uit te steken op bevrijdingsdag. Dat gold dinsdag al voor inwoners van Haren. De oproep geldt vrijdag (17 april) voor inwoners van Ten Boer.

Burgemeester Koen Schuiling, die zich als voorzitter van de Veiligheidsregio fulltime met de coronacrisis bezig houdt, keert tijdelijk even terug in zijn eigenlijke functie. Hij richt zich donderdag ter gelegenheid van de bevrijding met een persoonlijke boodschap tot de inwoners van zijn gemeente.

Afgelast

Van de gebruikelijke kranslegging bij het monument van de bevrijding is volgens een woordvoerder van de gemeente geen sprake. Alle officiële evenementen zijn uitgesteld of afgelast. Er zou donderdag onder meer een meezing-versie van Beethoven’s Ode an die Freude plaatsvinden op de Grote Markt en een herdenkingsdienst in de Der Aa-kerk.

Door de Martinitoren om te toveren in een grote vlag gaat 75 jaar Bevrijding toch niet helemaal ongemerkt voorbij op de Bevrijdingsdag zelf. De ruim 500 jaar oude toren stond 75 jaar geleden midden in het zwaar verwoeste deel van de binnenstad, maar overeind. Bij de bevrijding ging onder meer de helft van de Grote Markt in vlammen op.

Het is niet de eerste keer dat de toren wordt verlicht. Hij was eerder rood-wit-blauw en oranje in de Koninginnenacht van 2000. Toen FC Groningen in 2015 bekerkampioen werd, versierde DTL lasertechniek de toren in de stadskleuren wit-groen-wit.

Charlie Hebdo

Datzelfde jaar werd de Franse vlag (blauw wit rood) afgebeeld na de zes aanslagen in Parijs (onder meer op het theater Bataclan) en eerder was er een potlood op de toren te zien na de aanslag op Charlie Hebdo. Het bedrijf projecteerde ook al 14 dagen een groot kloppend hart met de tekst ‘Met elkaar, voor elkaar’ op de toren, vanwege de coronacrisis.

Etwin Zijlstra van DTL Lasertechniek was er 20 jaar geleden ook al bij en is nog steeds onder de indruk als hij de 500 jaar oude toren mag verlichten. ,,Als kind van de voormalige koster van de kerk ben ik aan de voet van de Martinitoren opgegroeid. De toren is voor veel Stadjers belangrijk, maar geeft mij helemaal een speciaal gevoel.’’

Nadenken

Dat geldt deze keer in dubbel opzicht. ,,Het is een onzekere tijd. Onze sector is door de crisis helemaal stilgevallen, terwijl we het juist nu rond 75 jaar bevrijding, Koningsdag en 5 mei smoordruk zouden moeten hebben. Fijn dat we dit van de gemeente mogen doen. Dit geeft toch nog een beetje positieve aandacht voor 75 jaar Bevrijding, toch een moment om over na te denken.’’

Ook op Koningsdag en 5 mei gaat de speciale verlichting aan, waarbij de kleuren van de vlag worden afgewisseld met oranje. ,,We gaan de contouren van de toren ook nog af en toe en uitlichten met laser. Dat is heel gaaf. Dat hebben we tijdens de jaarwisseling met het Mauritshuis in Den Haag gedaan. Dat geeft een mooie uitstraling. Het wordt absoluut geen kermis en mensen hoeven niet naar de Grote Markt om het te zien. Dat kan in deze tijd natuurlijk ook niet. Vanaf elke plek waar je de Martinitoren normaal gesproken kunt zien, zie je hem nu in kleur.

UMCG

Zijlstra hoopt dat patiënten en medewerkers van het UMCG ook kracht putten uit het symbool van de stad. ,,Die hebben er een prachtig uitzicht op. Het kloppend hart werd door hen heel goed ontvangen. Een medewerker zei dat ze op de been blijven door dit soort acties. Ik zie de kleuren ook als een mooi gebaar in de richting van alle hulpverleners.’’

Wagenborg bracht dinsdag alle armaturen en andere spullen met een grote kraan naar boven. ,,Daardoor hoefden we gelukkig niet alles naar boven te sjouwen, zoals met de Franse vlag, toen het zo hard waaide. De rest van de toren konden we gemakkelijk met de trap doen, zonder elkaar in de weg te lopen. Het kan nu ook allemaal blijven staan omdat de toren wegens corona voor publiek is gesloten.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu