Miljoen Europese subsidie om Damsterplein te vergroenen

Zo zou het Damsterplein er na de herinrichting uit zien. FOTO GEMEENTE GRONINGEN

De gemeente Groningen krijgt 1 miljoen euro van de Europese Unie voor het vergroenen en klimaatbestendig maken van het Damsterplein.

Donderdag werd bekend dat de subsidieaanvraag die de gemeente bij het Europese LIFE fonds deed, is goedgekeurd. LIFE is een budget om projecten op vlak van natuur, klimaat en milieu in de Europese lidstaten te steunen.

Op het verharde Damsterplein kan het in de zomermaanden erg heet worden. Ook is er, als gevolg van forse regenbuien, soms sprake van wateroverlast. In 2019 maakten bewoners bewoners en ondernemers samen met een architect plannen om het plein te verbeteren.

‘Groene eilanden’

Het Damsterplein is oorspronkelijk ingericht als evenemententerrein. Voor evenementen blijkt weinig belangstelling, ziet de gemeente. In de nieuwe inrichting worden delen van de bestrating eruit gehaald. Er komen ‘groene eilanden’ met bomen en inheemse planten in de plaats.

Op een aantal plekken wordt ruimte gemaakt om water op te vangen. Dat voorkomt wateroverlast en kan bij droogte worden gebruikt voor de beplanting, aldus de gemeente. ,,Het Damsterplein moet letterlijk en figuurlijk een coole plek in de stad worden.”

De gemeente draagt zelf 800.000 euro bij. De herinrichting staat gepland voor 2023. Studenten van de Hanzehogeschool Groningen gaan de effecten van de herinrichting meten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu