Moedereend verdwaalt bij ringweg Groningen, en raakt twee kuikentjes kwijt - de Dierenambulance redt ze

Een van de kuikentjes die de Dierenambulance vrijdag in veiligheid bracht. Foto: Combinatie Herepoort

Een eendenfamilie is vrijdagmiddag in het Oude Winschoterdiep Groningen de weg kwijt geraakt waar het kanaal voor de bouw van de nieuwe ringweg is gedempt.
Lees meer over
Stad

Bouwers zagen een eend met haar jongen aan de noordkant van de ringweg uit het water klimmen om naar de zuidkant te wandelen. Daar wilden ze het water weer in, maar dat lag niet meer op de gebruikelijke plek: het kanaal is aan weerszijden van de zuidelijke brug volgestort met zand.

Toen ze de eendjes uit het oog waren verloren en ‘iets’ hoorden piepen van onder de brug, bleek dat twee kuikentjes in een gat waren gevallen of gesprongen, en niet meer op eigen kracht onder de brug uit kwamen. Vrijwilligers van de Dierenambulance brachten ze in veiligheid.

Vogelopvang

De kuikens zijn naar de vogelopvang in Ureterp gebracht, aangezien moeder en broertjes en zusjes in geen velden of wegen meer te bekennen waren. ,,Daar worden ze bij soortgenoten gezet en gevoerd tot ze groot genoeg zijn om in vrijheid gelaten te worden’’, zegt een woordvoerder van de Dierenambulance. Achterlaten bij de vindplaats was geen optie. ,,Dan zijn ze roofgoed voor andere dieren.’’

De reis naar Ureterp maakten de kuikens niet alleen. De Dierenambulance heeft het druk met jonge vogels en verstoten reebokjes. Vanwege coronamaatregelen mag de organisatie boven maar met één auto bij de weg. ,,We kunnen de vraag nog net aan, maar het zou mooi zijn als we weer met meer teams op weg mogen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
De nieuwe zuidelijke ringweg
menu