Nafluiten, billenknijpen en intimideren op straat: actieweek Choose to Change vraagt aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag | Talk of the Town

,,Wie heeft er wel eens te maken gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag?” vraagt presentator Lara Harbers vrijdagmiddag aan de zaal tijdens Talk of the Town. Het merendeel van de handen schieten de lucht in. Roos de Boer en Marit van Bruggen willen meer aandacht voor het onderwerp.
Lees meer over
Stad

Seksueel overschrijdend gedrag kan heel veel zijn, vertelt Van Bruggen.  ,,Het is best wel een lastig begrip. Het omvat heel veel vormen.” ,,Het begint eigenlijk al op straat, met fluiten of staren naar borsten of billen. Naroepen of meefietsen. Maar als we het hebben over ernstigere vormen dan hebben we het over aanranding of verkrachting.”

Van Bruggen is projectleider van de actieweek Choose to Change.  „Groningen doet al een aantal jaren mee”, vertelt ze. „We zullen een aantal gebouwen en straten oranje laten oplichten. Bijvoorbeeld het Gedempte Zuiderdiep, de Werkmanbrug en de Poelestraat.”

De plekken in de stad zijn gekozen naar aanleiding van de Cat Calls of Grunn van Roos de Boer, een kunstproject waar ze straatintimidatie een beeld geeft met stoepkrijt. Op de gekozen locaties in de binnenstad komt seksueel grensoverschrijdend gedrag vaak voor.

'Ik schrik elke keer nog'

Iedereen kan zijn of haar verhaal delen met De Boer. ,,En ik schrik elke keer nog”, vertelt ze. Seksueel overschrijdend gedrag kan altijd en overal voorkomen: ,,Daar moet je je niet op verkijken. Gewoon in de Herestraat, met heel veel mensen om je heen, op klaarlichte dag bijvoorbeeld. Het is niet iets wat zich alleen tot de nacht beperkt.”

Choose to Change moet het onderwerp bespreekbaarder maken. Want hoe gaan we seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen en maken we onderwerp meer bespreekbaar? Hoe geef je je grenzen en wensen aan? En wat kun je als omstander doen als je grensoverschrijdend gedrag ziet gebeuren?

Donderdag 25 november trapt de actieweek af op de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. ,,We willen heel graag alle Groningers bewust maken”, aldus Van Bruggen

Nieuws

Meest gelezen

menu