Beiaardiers in provincie Groningen pakken stokje carillonestafette over en vieren 75 jaar vrijheid

Vincent Hensen bespeelt het Veendammer klokkenspel. Foto: Harry Tielman (archief)

Het culturele leven in Nederland ligt plat. Alle concerten zijn gecanceld. Toch klinkt in de verte nog livemuziek in de openbare ruimte. Woensdag 1 april is immers de tweede fase van de nationale carillonestafette afgetrapt. Deze estafette, waarmee beiaardiers 75 jaar vrijheid vieren, bereikt medio april de provincie Groningen.

De carillonestafette, een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel Vereniging (KNKV), werd 14 september afgetrapt in Maastricht, de eerste grote stad in Nederland die bevrijd werd. Sindsdien volgt de estafette het spoor van de geallieerde bevrijders, van het zuiden naar het noorden.

De komende maanden zijn er bespeling in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Groningen, Drenthe, Friesland, Gelderland en Overijssel. De estafette eindigt 5 mei in Wageningen, de stad waar de capitulatie plaatsvond .

Bespelingen in provincie Groningen

De eerste bespeling in de provincie Groningen is dinsdag 14 april in de toren van Grote Kerk in Veendam. Beiaardier Vincent Hensen speelt vanaf 13.30 uur liederen en composities die betrekking hebben op bevrijding en vrijheid.

Een dag later, woensdag 15 april, bespeelt Hensen vanaf 15.30 uur het carillon van de Marktpleinkerk in Winschoten.

Hensen geeft het stokje vervolgens over aan stadsbeiaardier Auke de Boer van Groningen. Hij bespeelt donderdag 16 april om 12.30 uur het carillon van de Martinikerk.

Een paar dagen later, zondag 19 april, klinkt om 15.00 uur het Hemonycarillon van de vijftiende-eeuwse Hippolytuskerk in Middelstum. Vaste beiaardier Henk Veldman neemt deze taak voor zijn rekening.

Adolph Rots sluit vrijdag 1 mei de rij in de Nicolaïkerk in Appingedam. Deze bespeling begint om 15.00 uur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu