Neus-Mondkapje straks verplicht in OV, schooltijden wisselen

Reizigers moeten op stations en bij bushaltes 1,5 meter afstand houden. Foto: DvhN

Het openbaar vervoer gaat uiterlijk vanaf 1 juni zoveel weer mogelijk volgens de normale dienstregelingen rijden om meer reizigers te kunnen vervoeren. Zij moeten vanaf 1 juni een neus-mondkapje dragen.
Lees meer over
Stad

Het OV-bureau Groningen Drenthe en busbedrijf Qbuzz praten donderdag over de invoering van de normale dienstregeling. Volgens directeur Wilko Mol zal dat nog niet vanaf volgende week gebeuren, zoals in Friesland.

Hij verwacht dat Qbuzz met de normale dienstregeling 30 à 35 procent van de vervoerscapaciteit aan kan zonder dat het te vol wordt in de bussen. ,,Dat lukt als mensen niet voor de lol in de bus stappen en we de spitsdrukte goed kunnen spreiden.’’ Het is nog onduidelijk of de dienstregeling in de zomervakantie (vanaf 4 juli) weer wordt beperkt.

Onderwijs

Het rijk gaat er vanuit dat het treinverkeer naar 45 à 50 procent van de capaciteit gaat, zodat het openbaar vervoer op gemiddeld 40 procent uit komt. Dat moet voldoende zijn om iedereen de komende maanden te vervoeren als de anderhalvemetersamenleving langzaam op stoom komt. Uitgangspunt blijft dat iedereen zoveel mogelijk thuis werkt en drukte vermijdt, ook in het openbaar vervoer.

Mol is met middelbare scholen (open vanaf 1 juni), het beroepsonderwijs (praktijkexamens vanaf medio juni) en het hoger onderwijs (mogelijk vanaf in september weer van start) in gesprek over het spreiden van schooltijden. ,,Die gesprekken verlopen heel bereidwillig.’’ Het openbaar vervoer verwacht ook medewerking van grote werkgevers en andere instellingen.

Neus-mondkapje

In bussen en treinen zijn neus-mondkapjes vanaf 1 juni verplicht. Reizigers moeten de kapjes zelf aanschaffen, het gebruik van sjaals is niet voldoende. Op stations en perrons moeten reizigers altijd 1,5 meter afstand blijven houden.

Volgens Mol nam het aantal busreizigers, dat tot 8 procent van gebruikelijk was afgenomen, de afgelopen week weer met een paar procenten toe. ,,Je zag dat gelijk op gaan met de drukte op straat, en dat zal komende weken langzaam zo doorgaan.’’

Mol is blij dat het rijk met terugwerkende kracht de kosten van het OV op zich neemt via een beschikbaarheidsvergoeding. Daarmee krijgen OV-bedrijven de reële kosten, weggevallen reizigersinkomsten en coronamaatregelen vergoed. ,,Daar zijn we blij mee, maar dat was ook noodzakelijk.’’ OV-bedrijven vroegen al geruime tijd om financiële steun. Ze hielden Nederland bereikbaar, terwijl reizigers werden opgeroepen om er zo min mogelijk gebruik van te maken.

Nieuws

Meest gelezen

menu