Ondernemers in binnenstad Groningen verrast door boorwerkzaamheden. 'Ze draaien gewoon vier dikke schroeven in onze gevel!'

Vier dikke schroeven in de gevel van Inge van Dijken.

Inge van Dijken van Marquant Department heeft er vlekken van in de nek. ,,Moet je kijken!” Ze wijst op een hoogwerker die op de stoep van de Oude Boteringestraat staat. Hoog boven haar torent een bakje met daarin een man die doodleuk vier dikke schroeven in de gevel boort. ,,Míjn gevel!”

Ook de broek van Edwin Bakker, van broodjeshuis Het Stoepje schuin tegenover Marquant Department, zakte een aardig end af toen hij woensdagochtend ineens een hoogwerker voor de deur had. Hij wijst op een metalen plaat op een meter of vier hoogte.

,,Die schijnen ze nodig te hebben om straks de feestverlichting op de te hangen. Maar we weten van niks! Er zaten gewoon mensen te eten op het terras hier, ging er boven hun hoofd ineens iemand boren.”

Zonder toestemming

Dat is even later precies de situatie bij Semsom, de eettent met Libanese streetfood. Mensen bijten in hun broodje terwijl het gruis naar beneden dwarrelt. Inge van Dijken kan er niet over uit. Onbegrijpelijk dat ze zonder toestemming grote gaten in de gevel mogen boren.”

Groningen City Club (GCC) regelt ieder jaar richting de decembermaand de sfeerverlichting in de stad. Fred de Bruin van GCC is geschrokken van de reacties en heeft de werkzaamheden per direct stopgezet. ,,We hebben dit wat te lichtvaardig ingeschat”, zegt De Bruin.

Toestemming

De nieuwe muurankers zijn nodig, legt De Bruin uit, omdat de oude ankers qua draagkracht niet meer voldoen aan de huidige veiligheidseisen. Dit is echter niet gecommuniceerd naar de binnenstadondernemers. En ook niet met de pandeigenaren.

Dat gebeurt nu alsnog, zegt De Bruin. ,,We gaan nu achterhalen wie de pandeigenaren zijn en vragen alsnog om toestemming om de ankers te vervangen. Eigenaren die de schroeven niet in de muur willen, worden natuurlijk niet verplicht. Gevolg is wel dat we daar geen sfeerverlichting komt.”

Het is de vraag of die toestemming op tijd komt voor de monumenten waar de ankers vervangen moeten worden. Daar is namelijk een vergunning nodig.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu