Nieuwe station Zuidhorn bijna klaar

Op allerlei plekken aan het vernieuwde station van Zuidhorn werd dinsdag aan het begin van de middag nog hard gewerkt. In de verte gaat het dubbelspoor uit Groningen voor de spoorbrug over het Van Starkenborghkanaal over in enkelspoor. Foto: DvhN

Het uitgebreide station van Zuidhorn gaat is dinsdag rond half vier weer open. Voor de spitstrein naar Groningen is een extra perron gemaakt, naast een nieuw P+R-terrein.
Lees meer over
Stad
Westerkwartier

De werkzaamheden op en bij het station waren uitgelopen: oorspronkelijk zouden treinreizigers sinds vanochtend vroeg alweer gebruik maken van hun vertrouwde vervoermiddel, maar ze werden tot nu toe nog met bussen vervoerd.

Volgens spoorbeheerder ProRail kostten ingewikkelde wijzigingen aan de beveiliging en het testen daarvan meer tijd dan gedacht. De anderhalvemeterregel vormde daarbij een extra uitdaging omdat dit het samenwerken bij relaiskasten tijdrovender maakt. De werkzaamheden duurden vanwege de coronamaatregelen al een volle dag langer dan oorspronkelijk gedacht.

Overwegen

ProRail stelde de spoorlijn tussen Groningen en Leeuwarden op vrijdagavond 24 april buiten gebruik voor een lange reeks klussen. In verband daarmee waren in de stad Groningen ook twee overwegen (Peizerweg en Hoendiep Vierverlaten) afgesloten.

De werkzaamheden aan de spoorweg hebben alles te maken met de komst van een extra sneltrein, die in december (overdag) gaat rijden. Tot die tijd passen er hooguit twee stoptreinen en één sneltrein op het traject.

In de aanloop naar de extra trein beschikt Arriva tussen Hoogkerk en Zuidhorn nu al over twee sporen én een extra - derde - perron in Zuidhorn. Het korte kopspoor, voor de spitsstrein naar Groningen, ligt pal naast een extra P+R-terrein dat zo goed als klaar is. Voor de aansluiting op het doorgaande spoor bracht aannemer BAM op Koningsdag een wissel van 140 meter in het spoor aan.

Nieuws

Meest gelezen

menu