Nieuwe vijver bij Helperzoomtunnel in Groningen valt nu al droog

De nieuwe vijver bij de Helperzoomtunnel is grotendeels droog gevallen. Op de achtergrond de vijf lindes die eerder langs de Lübeckweg hebben gestaan. Foto: DvhN

De vijver die is aangelegd bij de nieuwe Helperzoomtunnel in Groningen is bijna droog gevallen. Over de oorzaak is niet iedereen het volledig eens, maar uit verschillende antwoorden blijkt wel dat het niet onverwacht gebeurt.

Het gaat om de nieuwe vijver aan de kant van de Duinkerkenstraat. Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat het om een vijver die is bedoeld om overtollig water op te vangen. ,,Als dat er niet is, valt die droog. Dat gebeurt nu.’’ De vijver staat in verbinding met het Oude Winschoterdiep.

Waterschap Hunze en Aa’s meldde ongeruste buurtbewoners echter dat er meer, maar tevens niets verontrustends aan de hand is. ,,De lage waterstand wordt veroorzaakt door het afdammen van de watergang tussen de Duinkerkenstraat en het Oude Winschoterdiep. Dat is gebeurd om een bestaande duiker te verlengen. Zodra dat werk klaar is, komt de waterstand weer op het normale niveau.’’

Bomenhotel

De vijver ligt aan de noordkant van de Helperzoomtunnel. Tussen het spoor en de nieuwe vijver zijn langs het spoor onder meer vijf grote lindes geplant die sinds begin 2018 in het ‘Bomenhotel’ van de bouwer van de Zuidelijke Ringweg hebben gestaan. Ze werden toen weggehaald bij de Lübeckweg, in de verwachting dat de bouw van de nieuwe ringweg toen snel zou beginnen.

Het bomenhotel achter stortplaats De Stainkoeln, ook wel bomenbank genoemd, biedt plaats aan tientallen bomen. Langs de ringweg zijn destijds zo’n 600 bomen gekapt, waarvan er zo’n 150 zijn herplant. Voor elke verdwenen boom komt er volgens de plannen een terug.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu