Ocean Grazer en IvyONe winnaars eerste Ben Feringa Impact Award. Schone energie en medisch hulpmiddel in de schijnwerper

Demonstratie van de IvyONe Wear. Foto: Eigen foto

De projecten ‘Ocean Grazer’ en ‘IvyONe’ zijn beloond met een Ben Feringa Impact Award. Dit is een nieuwe prijs van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), ingesteld om bijzondere prestaties van onderzoekers en studenten op het gebied van kennisbenutting te onderscheiden.

Kennisbenutting is de verbinding tussen de academische wereld van de RUG en de maatschappij. De naar Nobelprijswinnaar (2016) Ben Feringa vernoemde prijs wordt uitgereikt aan projecten met een aantoonbare maatschappelijke impact. Dat gebeurt in in twee categorieën: wetenschappers en studenten.

Onder alle weersomstandigheden schone energie

Het winnende project in de categorie onderzoekers is de Ocean Grazer van Wout Prins, Antonis Vakis en Bayu Jayawardhana van de Faculty of Science and Engineering.

De Ocean Grazer oogst hernieuwbare energie uit zeegolven en integreert dit met een modulaire oplossing voor grootschalige opslag van elektriciteit die wordt opgewekt door windturbines en drijvende zonneparken op zee. Hierdoor kan onder alle weersomstandigheden schone energie worden geleverd.

Het mechanisme is gebaseerd op de technologie van een waterkrachtcentrale, een technologie die zich al meer dan een eeuw bewezen heeft als zeer betrouwbaar en efficiënt.

Schoudertas in plaats van infuuspaal

Het winnende project in de categorie studenten is IvyONe van Niels Wijermans, student aan de Faculty of Science and Engineering. Hij ontwikkelde een hulpmiddel waarmee patiënten niet langer met een infuuspaal door gangen hoeven te lopen, drempels over te steken en zichzelf in drukke liften te worstelen.

De IvyONe Wear kan als schoudertas worden gedragen en biedt een hoog draagcomfort en optimale flexibiliteit tijdens infuustherapie. Dit resulteert in bewegingsvrijheid voor patiënten en minder werkdruk voor het verplegend personeel.

Eervolle vermeldingen

In beide categorieën kregen ook een project een eervolle vermelding. In de categorie onderzoekers kreeg Caspar van den Berg van RUG/ Campus Fryslân een eervolle vermelding voor de oratie Van zuilen naar bubbels: over de toekomst van consensusbestuur in een geglobaliseerde samenleving .

De eervolle vermelding in de categorie studenten ging naar het project Gedragskundige contra-expertise in strafzaken van Cleo Huisman, Kim de Wildt, Marjorie Drees, Sanne Rodenboog, Maud Olde Keizer, Jolanda de Jong, Pim van Tongeren van de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

De winnaars van de Ben Feringa Impact Award kregen een geldbedrag en krijgen bovendien een rol tijdens de eerste Groninger Wetenschapsquiz op 18 februari 2021.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu