Omwonenden nemen geen genoegen met bouwweg voor nieuwe Ring Groningen: 'Wij willen bescherming tegen overlast'

Een van de bouwput bij de H.L. Wichersstraat in Groningen, waar allerlei voertuigen af en aan rijden voor de bouw van de nieuwe Zuidelijke Ringweg. Foto: Archief DvhN

Bewoners van de Groninger woonwijk De Linie nemen geen genoegen met de aanleg van een bouwweg voor de nieuwe Zuidelijke Ringweg in hun achtertuin. Ze willen betere bescherming tegen de overlast.

De bewoners maken bezwaar tegen de vergunning die de gemeente heeft afgegeven voor de bouwweg. Die weg stond niet in het oorspronkelijke Tracébesluit van de ringweg, maar is pas afgelopen winter aan de plannen toegevoegd toen duidelijk werd dat de fundering van de verdiepte ligging onder water moet worden gebouwd. Daardoor bleef er te weinig ruimte over om de weg te maken. De ringweg is ten opzichte van het Tracébesluit een stuk naar het zuiden verschoven.

Omwonenden kregen pas dit voorjaar in de gaten dat het terrein van een gesloopt bouwblok aan de H.L. Wichersstraat nodig is om het verdiepte deel van de nieuwe weg te maken.

Vrijbrief

De gemeente gaf de bouwer een vrijbrief door geen enkele voorwaarde op te nemen in de vergunning voor de bouwweg. Nu bouwer Combinatie Herepoort druk is met het intrillen van damwandplanken en het afgraven van het oude talud en de bouwput, is bewoners van De Linie duidelijk geworden wat hen de komende jaren staat te wachten.

,,Zo’n 60.000 verkeersbewegingen per jaar met graafmachines, kranen, shovels en vrachtwagens in alle soorten en maten in onze achtertuin. Met bijbehorende herrie, trillingen, dieseldampen en dus gezondheidseffecten’’, zegt een van de geschrokken bewoners. Het transport rijdt af en aan, keert, lost en laadt daar ook nog een keer. Er wordt twaalf uur per dag aan de ringweg gewerkt.

De cijfers zijn volgens bewoners verstrekt door projectorganisatie Aanpak Ring Zuid. ,,De afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving van de gemeente heeft ons verteld dat de gemeente geen onderzoek heeft gedaan naar het gebruik van de bouwweg en de gevolgen voor onze veiligheid en gezondheid. Wij vinden dat verbijsterend. Hopelijk neemt de gemeente alsnog haar verantwoordelijkheid voor de veiligheid en gezondheid van bewoners van De Linie.’’

Combinatie Herepoort liet onlangs weten dat de geluidswand van doeken, die uit coulance tussen de keerlus en de woningen was opgebouwd, wordt verhoogd en verbeterd. Hij functioneerde niet goed.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
De nieuwe zuidelijke ringweg
menu