One More Lullaby: het veranderende gesprek met ouders wanneer je volwassen wordt. Kunstinstallatie theatercollectief A-Way Productions gratis te zien bij plein voor het Universiteitsmuseum Groningen

Kunstinstallatie Universiteitsmuseum. Hesterliena Wolthuis

Het Groningse theatercollectief A-Way Productions was het afgelopen jaar bezig met project One More Lullaby. Omdat een fysieke theatervoorstelling niet mogelijk was, vonden zij andere creatieve manieren om hun verhaal te vertellen, bijvoorbeeld bij het Universiteitsmuseum.
Lees meer over
Stad

De op 9 juli gelanceerde A-Way de audioproductie One More Lullaby is inmiddels op alle reguliere streamingkanalen te beluisteren. Daarnaast is de komende weken de bijbehorende kunstinstallatie gratis te bewonderen op het plein voor het Universiteitsmuseum Groningen, tijdens de openingstijden van het museum (dinsdag tot en met zondag 12:00 tot 17:00 uur).

One More Lullaby: over opgroeien en ouders

Voor One More Lullaby heeft A-Way onderzoek gedaan naar de manier waarop de band met je ouder(s) verandert als je zelf volwassen wordt. Opgroeien, je eigen meningen vormen en je positie in de wereld ontdekken, gaat voor velen gepaard met een ander perspectief op en nieuwe omgangsvormen met je ouder(s). Dat kan in de vorm zijn van nostalgische mijmeringen, maar denk ook aan momenten waarop een ouder hulpbehoevend is, of wanneer blijkt dat iemand het fundamenteel oneens is met bepaalde opvattingen van diens ouders. In de kunstinstallatie staat vooral het verlaten van de onbevangen en veilige jeugd centraal, waarbij de bezoeker voor even teruggevoerd wordt naar de wereld van de kindertijd. Daarin staat het kralendoolhof symbool voor vroeger, en laat het formaat daarvan de bezoeker zich weer even klein voelen. De installatie is nog tot begin september te bewonderen op het plein voor het Universiteitsmuseum Groningen, aan de Oude Kijk in ‘t Jatstraat in Stad, tijdens de openingstijden van het museum.

Ontdekken van nieuwe vertelvormen

One More Lullaby is ontwikkeld naar een idee van vaste A-Way regisseur Hesterliena Wolthuis. Uit gesprekken met leeftijdsgenoten ontstond bij Wolthuis drie jaar geleden het plan om een mozaïek voorstelling te maken over de verschillende manieren waarop jongvolwassenen omgaan met het ouder worden van hun ouder(s). Na het interviewen van een tiental jongvolwassenen met uiteenlopende gezinssituaties en achtergronden, werd een script geschreven en in januari 2021 met volle moed gestart met repeteren.

Vanwege de coronamaatregelen werd medio april besloten dit om te werken naar een audioproduct en kunstinstallatie. Muzikanten Esther de Jong, Sébastian de Bone, Elçin Kurbanoglu & Özgür Akdeniz en Robert Danens componeerden elk muziekstukken voor de audioproductie. De audioproductie inspireerde creatief producenten Lara Wouters en Guniçen Deville tot het ontwikkelen van deze fysieke beleving, in de vorm van een kunstinstallatie.

Nieuws

Meest gelezen

menu