Ontdekking UMCG geeft hoop op ontwikkeling behandeling ter vermindering hersenschade door zwangerschapsinfecties

Foto: Unsplash

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) ontdekten dat microglia, dat zijn cellen in de hersenen die schade en rommel opruimen, zich al veel eerder ontwikkelen dan tot nu toe werd aangenomen. Zij hopen met deze kennis behandelingen te kunnen ontwikkelen voor het verminderen van hersenschade door zwangerschapsinfecties.

Microglia zijn cellen in de hersenen die ervoor zorgen dat de zenuwcellen hun werk kunnen doen, ons brein gezond houden en schade en rommel opruimen. Als deze microglia verstoord worden, kunnen ze schade veroorzaken.

Tijdens de zwangerschap en de eerste levensjaren hebben de microglia nog een andere belangrijke rol: ze dragen bij aan de ontwikkeling van de hersenen doordat ze helpen om zenuwcellen de juiste verbindingen te laten maken.

Microglia ongeboren kindjes lijken op die van volwassen mensen

Eggen en zijn collega’s onderzochten hoe microglia zich tijdens de zwangerschap ontwikkelen in het brein van foetussen (ongeboren kindjes). Ze ontdekten dat de microglia van een foetus al heel vroeg in de zwangerschap lijken op die van volwassen mensen.

‘Dit betekent dat ze in het brein van een foetus al in staat zijn om te reageren op verstoringen, zoals infecties met bacteriën of virussen’, stelt Eggen in een persbericht. ‘Als zo’n verstoring inderdaad optreedt tijdens de ontwikkeling, en microglia een dergelijke ontsteking te lijf gaan, dan gaat dat ten koste van hun rol bij het maken en vormen van verbindingen tussen zenuwcellen.’

Infecties tijdens zwangerschap verstoren ontwikkeling brein

Dit verklaart volgens de onderzoekers waarschijnlijk waarom infecties tijdens de zwangerschap de ontwikkeling van het foetale brein kunnen verstoren en zelfs kunnen leiden tot ernstige aangeboren hersenaandoeningen.

‘Dat er zo vroeg tijdens de ontwikkeling al zulke microglia aanwezig zijn, is een opmerkelijke vondst met mogelijk belangrijke implicaties’, stelt Eggen. ‘Met deze kennis hopen we effectieve behandelingen te kunnen ontwikkelen om hersenschade door zwangerschapsinfectie te verminderen.’

De resultaten van het onderzoek van Eggen en zijn team zijn verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Science .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu