Onthulling 38 struikelstenen bij voormalig Joods bejaardentehuis in Groningen

Het bestuur van Beth Zekenim rond 1934. Foto: P. Kramer, Groninger Archieven

Bij het voormalige Joodse bejaardentehuis Beth Zekenim in de binnenstad van Groningen worden 2 mei 38 struikelstenen (of: stolpersteine) onthuld.
Lees meer over
Stad

Stichting Beth Zekenim (Huis voor Ouderen) kocht het pand aan de Schoolholm in 1886. Dertien jaar later, in 1899, werd het pand in gebruik genomen als Joods bejaardentehuis. Op 9 maart 1943 werd het gebouw door de bezetter ontruimd. Hoewel velen van hen slecht ter been of ernstig ziek waren, werden alle bewoners en medewerkers aar Westerbork gebracht. De meesten werden vandaar op 17 maart op transport naar Sobibor gesteld.

73 jaar later, in 2016, kwam het pand in handen van Woldring Verhuur. Daarna pas werd de nieuwe eigenaar, Joop Woldring, zich bewust van het verleden van het gebouw. Hij nam zich vervolgens voor er alles aan te doen om de historische waarde intact te houden.

Lijst met 38 namen

In dat kader werd in samenwerking met Synagoge Groningen en vrijwilligers van Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen onderzoek gedaan naar de identiteit van de bewoners van Beth Zekenim (en hun verhalen). Dit leidde tot een lijst met 38 namen.

Zij krijgen allen een struikelsteen – een messing plaatje waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van sterven zijn gestanst – op het vernieuwde voorplein van het gebouw.

Bij de onthulling van de stenen – om 15.00 uur – worden ook hun namen voorgedragen. Dit gebeurt in aanwezigheid van burgemeester Koen Schuiling en vele nabestaanden van de vermoorde Joodse bejaarden.

Nieuws

menu