Ook café De Toeter krijgt rol in Groningse plannen met monumentaal Dudok-tankstation

Artistieke impressie van het Dudok-tankstationnetje en omgeving zoals het eruit na de voorgenomen groene 'make-over'. Links drijft café De Toeter nu nog een zomerterras maar de uitbaters krijgen een nieuwe plek aan het eind van de nieuwe steiger helemaal rechts. Foto: Marseille|IRIS

Ook café De Toeter krijgt een plek in de plannen voor een nieuw groen stadsplein rondom het monumentale Dudok-tankstation aan de Groningse diepenring.

Dat werd deze week duidelijk uit een online-publiekspresentatie door de gemeente Groningen. Bij de lancering van de plannen voor ‘Dudok aan het Diep’, vorig jaar, leek De Toeter zijn populaire terras op de wal langs de diepenring nog kwijt te raken. Uitbater Maik van Heerd voelde zich geschoffeerd en overwoog juridische stappen.

Café kan terras verhuizen naar andere kant van Dudok

Inmiddels heeft de caféhouder echter een akkoord met de gemeente. Hij kan een paar honderd meter verderop een nieuw terras inrichten, aan de andere kant van het vroegere tankstation. Daar is een nieuwe afmeerplek voor zijn horecaboot Rikste, met ruimte voor stoelen en tafels op de kade en op de steiger die voor Dudok aan het Diep wordt aangelegd.

Van Heerd is tevreden met die oplossing. ,,Ik ben blij dat de gemeente ons de ruimte geeft om te ondernemen.’’ Weliswaar ligt de Rikste straks niet meer voor zijn zaak aan de Turfsingel, maar met een keuken en bar aan boord kan hij het nieuwe terras vanaf de tjalk ook goed bedienen.

Uitbater tevreden: We krijgen aantrekkelijke plek terug

,,Het is spijtig dat we ons huidige terras onder de bomen aan de kade kwijt raken’’, zegt Van Heerd. ,,Maar in het totale plan voor het gebied rond Dudok krijgen we er een aantrekkelijke plek voor terug, met mooie mogelijkheden voor bijvoorbeeld de verhuur van bootjes en stand-up paddlingboards.’’

De gemeente koerst op een start van de herinrichting in 2022. Sinds het plan van de Utrechtse architectencombinatie Marseille|IRIS vorig jaar uit drie ontwerpplannen werd verkozen bij het Let’s Gro-festival, is het volgens projectmanager Herman Lubbers nog op enkele punten aangepast na reacties van omwonenden en andere insprekers. Zo komen er achttien extra bomen bovenop het bestaande groen.

Monumentendienst: stroomverdeelstation in Dudok moet blijven

Bijzonder is volgens Lubbers ook het transformatorstation dat op last van de gemeente bij de bouw in 1953 werd opgenomen in het markante gebouwtje en dat nog altijd een functie heeft voor de stroomdistributie voor een deel van de binnenstad en de omgeving van de Ebbingestraat.

Om een nieuwe horeca-invulling van het pompstation te vergemakkelijken, heeft de gemeente gekeken of de transformators weg kunnen worden gehaald. Maar de aanleg van een nieuw stroomverdeelstation is volgens Lubbers kostbaar en bovendien gaat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed niet akkoord.

De monumentendienst ziet het transformatorblok als een onlosmakelijk onderdeel van het oorspronkelijk ontwerp van architect Willem Dudok. ,,Dat het nu behouden blijft maakt het tankstation nóg unieker. Er zijn sowieso maar een paar door Dudok ontworpen tankstations behouden gebleven, maar geen enkele met deze combinatie.’’

Plan blijft ondanks aanpassingen binnen 2 miljoen

Ondanks de aanpassingen aan het plan verwacht de gemeente nog steeds dat Dudok aan het Diep kan worden gerealiseerd binnen de 2 miljoen euro waarop het plan was begroot. Lubbers verwacht dat een definitief herinrichtingsplan eind maart naar de gemeenteraad kan, met een kredietaanvraag. Tot nu is al 4 ton gestoken in de uitwerking en voorbereiding, inclusief de recente sanering van de vervuilde grond onder het tankstation.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu