Ingrid Sibum van boekenwinkel in Groningen genomineerd voor titel boekverkoper van het jaar

Ingrid Sibum. Eigen foto

Ingrid Sibum van Van der Velde aan de Grote Markt is genomineerd voor de titel Boekverkoper van het Jaar. Ook Femke Liemburg van de boekwinkel in het UMCG en Boekhandel Daan Nijman in Roden maakt kans op deze eervolle prijs, die vergezeld gaat van de Albert Hogeveen Bokaal.

Deze bokaal is vernoemd naar de legendarische Groninger boekverkoper Albert Hogeveen die zich jaren geleden in de kijker speelde door te ageren tegen de vercommercialisering van de boekenbranche. Tot op de dag van vandaag drijft hij een kunst- en boekenwinkel in de Folkingestraat.

Passie voor boeken

Ingrid Sibum kent de boekenminnende stadsgenoot niet persoonlijk. ,,Maar ik heb wel van hem gehoord.” In elk geval deelt ze de passie voor boeken met Hogeveen. Zij kwam in aanraking met het boekenvak toen ze neuropsychologie studeerde. ,,Ik had een bijbaan bij Selexyz.”

Ze vond het leuk werk, maar na haar studie lag een voortzetting tussen de boeken niet voor de hand. Ze werkte een poosje in de Van Mesdag-kliniek, maakte een uitstapje naar de it-branche, maar de boeken bleven trekken. ,,Eigenlijk miste ik de winkel en de boeken.”

Dus solliciteerde ze bij Van der Velde, waar ze zich natuurlijk in de handen knepen met zo’n gedreven boekenliefhebber. Natuurlijk adviseert Sibum klanten in de winkel.

Soms komen er klanten die een bel hebben horen luiden en er (ten onrechte) heel overtuigd van zijn waar de klepel zou moeten hangen. De kunst is dan om te combineren en deduceren wat de klant echt bedoelt. Maar laat dat maar aan Sibum over. Ze weet wat er uit is gekomen, ze weet wat er speelt.

Maar ook online promoot Sibum het betere leesvoer. ,,Dat was voor een vriendin ook de reden om me hiervoor op te geven.”

Stemmen

Stemmen op Ingrid Sibum kan via www.stichtingelspeet.nl . Dertig concurrenten heeft Sibum. Op 1 september wordt de shortlist bekend. Een jury velt het finale oordeel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu