Oorlogsmonument onthuld op de Zuiderbegraafplaats (en daarmee hebben alle verzetsstrijders uit Groningen nu een herdenkingsplek)

Initiatiefnemer Henk Bakker (rechts) helpt burgemeester Koen Schuiling bij de onthulling van het verzetsmonument op de Zuiderbegraafplaats in Groningen. Foto: DvhN

Op de Zuiderbegraafplaats in Groningen onthulde burgemeester Koen Schuiling dinsdagmiddag onder grote belangstelling een monument voor ‘vergeten’ verzetsstrijders. Het bestaat uit een steen met een gedicht van stadsdichter Renée Luth en de namen van 21 verzetsstrijders die er tijdens of vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn begraven.
Lees meer over
Stad

Met de onthulling heeft nu ook de laatste groep omgekomen verzetsstrijders uit de stad een herdenkingsplek gekregen.

Op de andere vier begraafplaatsen in de stad stonden al monumenten voor de 104 andere verzetsstrijders en omgekomen oorlogsslachtoffers die op deze kerkhoven zijn begraven.

Niemand weet precies waarom een soortgelijk monument op de Zuiderbegraafplaats nog steeds ontbrak.

Anita Selen-Boonstra legde namens de stichting 4 Mei Herdenking Groningen de eerste krans en toonde zich dankbaar jegens initiatiefnemer, stadsgids Henk Bakker. Hij ontdekte tijdens rondleidingen over de begraafplaats dat er zo veel verzetsstrijders liggen en wist het monument met hulp van het Scholtenfonds te realiseren.

Executies

Bij de onthulling, die oorspronkelijk in april zou plaatsvinden maar werd uitgesteld vanwege de coronamaatregelen, waren tientallen nabestaanden aanwezig. Een van hen, een kleinzoon van Arend Albert van Essen, vertelde hoe zijn grootvader eind september 1944 op 54-jarige leeftijd zonder proces was geëxecuteerd.

Het lichaam van Van Essen werd thuis bij zijn vrouw en vijf kinderen (vier anderen waren ondergedoken) afgeleverd. ,,De Duitsers dachten dat onze grootvader wapens verborg op zijn werk in een houtfabriek aan het Winschoterdiep. Mijn oma verklaarde later tegenover de politie dat ze van niets wist - en dat hij er nooit iets over zou hebben verteld als het waar was. De kinderen, inmiddels allemaal overleden, hebben er nooit over gepraat en nu spreekt zijn verhaal toch middels deze steen.’’

Burgemeester Schuiling: Het is nooit te laat voor dankbaarheid

Volgens Schuiling is het nooit te laat om diepe dankbaarheid jegens de verzetsstrijders te uiten. ,,Een machinebankwerker, een advocaat procureur, de hoge belastingambtenaar, een bankdirecteur en al die anderen hebben ieder op eigen wijze hun betekenisvolle werk gedaan. De meesten zonder elkaar te kennen en het van elkaar te weten. Maar wel nu allen samen op één steen.’’ Van de 21 begraven verzetsstrijders zijn drie later overgebracht naar de erebegraafplaats in Loenen. Hun namen staan wel op de steen.

Nieuws

Meest gelezen

menu