Rox (36) woonde in studentenhuis en schrijft boek over Vindicat, seks, corona en BN'ers: 'Ik ben een magneet die rare dingen aantrekt'

Rox van der Helm. Foto: Rox van der Helm

Rox van der Helm (36), oud-inwoner van Groningen en hoofdredacteur van online entertainmentsite XGN, debuteert met Schuddebuikend je bed in. Een boek met korte verhalen over onder meer corona en Vindicat: ,,Er zijn mij veel willekeurige dingen overkomen, bijvoorbeeld in mijn contact met BN’ers.”
Lees meer over
Stad

Gefeliciteerd met je debuut. Je bent in het dagelijks leven hoofdredacteur, maar hebt nu je eerste boek geschreven met 31 waargebeurde verhalen. Vanwaar deze stap?

„Ik droomde er als klein kind al van een boek te schrijven. Ik maakte kleine verhaaltjes en ik schreef voor de schoolkrant. In Groningen heb ik vervolgens Nederlands en Journalistiek gestudeerd, want ik wilde graag verhalen vertellen. Het ontbrak nog aan een onderwerp voor een boek, tot ik vorig jaar over mijn kat begon te schrijven.”

Je kat? Maar dit boek gaat toch over seks, corona, Vindicat en BN’ers?

,,Klopt, twee manuscripten liggen er klaar over mijn kat, maar toen kwam corona en ging ik daar over schrijven. Het is een hele moeilijke periode, ook voor mijzelf. Maar het ligt wel in mijn natuur om dingen te relativeren, bijvoorbeeld dat hamsteren en de run op wc-papier. Het was soms net of ik naar de zombie-serie The Walking Dead aan het kijken was.”

En dus besloot je een boek over corona te schrijven?

,,Niet alleen over corona, sommige verhalen spelen zich al veel langer geleden af. Er zijn mij veel willekeurige dingen overkomen, bijvoorbeeld in mijn contact met BN’ers. Maar zelf merkte ik dat dan niet. Ik had pas door hoe gek de situatie was toen anderen mij daarop wezen. Ik ben een magneet die rare dingen aantrekt.”Je schrijft bijzondere korte anekdotes, neem het verhaal: Contactadvertentie, over je tijd in een Vindicat-huis. Hoe ben je daar terecht gekomen?

,,Ik was 23 en ik had veel moeite om een ruimte voor mijzelf en mijn kat vinden. Ik heb toen gehospiteerd bij een Vindicat-huis met zeven jongens. Mijn kat en ik waren welkom, want ze hadden veel last van muizen.”

Je schrijft vrij beeldend over dat half jaar in het huis, nog contact met die jongens?

,,Nee, na dat half jaar ben ik weggegaan en heb ik alle schepen achter mij verbrand.”

Wat wil je eigenlijk met dit boek bereiken?

,,Toen ik een jaar of twintig was, bedacht ik al de titel van het boek. Ik dacht aan mensen die paniekerig zijn en daardoor niet kunnen slapen. Als ze nu een van de verhalen uit het boek lezen, kunnen ze schuddebuikend in slaap vallen.”

Schuddebuikend je bed in van Rox van der Helm is vanaf vrijdag 20 november in de boekhandel verkrijgbaar. Theo Weber maakte de strips.

Nieuws

Meest gelezen

menu