Overgroot deel Groningers is bereid meer water te besparen. En dat is nodig ook, stelt Waterbedrijf Groningen

Je bespaart al water door de kraan uit te doen bij het tandenpoetsen. Foto: Shutterstock

Het overgrote deel (86 procent) van de inwoners van de provincie Groningen is bereid meer water te besparen. Dit blijkt uit een online onderzoek van Waterbedrijf Groningen onder onder 500 Groningers.

‘Dit is goed nieuws. Want het is namelijk hard nodig’, stelt directeur Riksta Zwart van Waterbedrijf Groningen in een persbericht. Ze wijst erop dat water misschien niet duur, maar wel kostbaar is. De beschikbaarheid van voldoende en kwalitatief goed water staat onder druk.

140 liter per dag in 2050

Groningers verbruiken volgens Waterbedrijf Groningen gemiddeld circa 115 liter water per dag per persoon. Dit kan oplopen tot ruim 140 liter per dag in 2050. Tenzij ‘slimmer en bewuster’ wordt omgegaan met water.

Uit onderzoek van het waterbedrijf blijkt de ruime meerderheid van de Groningers daartoe bereid. Bijvoorbeeld door uitsluitend volle wasmachines te draaien (71 procent), de kraan uit te doen tijdens het tandenpoetsen (76 procent) en door zoveel mogelijk de bespaarknop van de wc te gebruiken (65 procent).

Een minderheid wil nog meer doen. Korter douchen (34 procent) bijvoorbeeld, of plantjes sproeien met regenwater (35 procent) of een waterbesparende douchekop gebruiken (27 procent).

20 procent heeft moeite met besparen

Een vijfde deel (20 procent) van de Groningers geeft aan moeite te hebben met besparen en heeft behoefte aan concrete bespaartips. Waterbedrijf Groningen heeft daarom woensdag een video uitgebracht, waarin het belang van sparen duidelijk wordt gemaakt en klanten worden opgeroepen mee te helpen.

(Tekst leest door onder de video)

‘Alle beetjes helpen’, stelt Zwart. ‘Als we met z’n allen slimmer en bewuster omgaan met ons drinkwater, dan kunnen we samen het verschil maken en blijven zorgen voor voldoende water, ook tijdens warme en droge zomers.’

Waterbedrijf Groningen levert zelf ook een bijdrage. Bijvoorbeeld door lekken in de waterleiding terug te dringen, hergebruik bij zakelijke klanten te realiseren, alternatief water te bieden aan nieuwe industriële klanten en onderzoek te doen naar nieuwe en aanvullende drinkwaterbronnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu