Overwegen in stad Groningen dicht voor extra sneltrein

Kijkers volgen in januari vanaf een bankje eerdere werkzaamheden aan station Groningen Europapark. Foto: Archief DvhN

De spoorwegovergangen in de Peizerweg in Groningen en het Hoendiep in Vierverlaten (bij Hoogkerk) zijn vanaf vrijdagavond dicht voor alle wegverkeer. Het is het begin van een lange reeks werkzaamheden aan het spoor in Groningen, die tot begin juni duren.

De twee overwegen gaan vrijdagavond 24 april om 20 uur voor tien dagen dicht omdat er bij de overgangen aan wissels en andere onderdelen van het spoor wordt gewerkt. Dat heeft te maken met de komst van een extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden, die in december gaat rijden. Ook treinreizigers hebben tot 5 mei met die werkzaamheden te maken: ze moeten met de bus.

Treinreizigers houden tot en met 4 mei last van de werkzaamheden. Er rijden bussen in plaats van treinen tussen Groningen en Buitenpost van vrijdagavond 24 april tot en met maandag 4 mei. Aansluitend rijden er vanaf 29 april ook geen treinen tussen Buitenpost en Leeuwarden. De extra reistijd kan oplopen tot 45 minuten.

Meivakantie

Tijdens de meivakantie wordt behalve aan beide overwegen gewerkt aan de stations van Zuidhorn, Grijpskerk en Buitenpost. In Zuidhorn komt een keerspoor voor de spitstrein naar Groningen.

Aansluitend aan deze werkzaamheden krijgen treinreizigers te maken met een lange treinstremming op de spoorlijnen van Groningen naar Assen en Veendam/ Weener. Die begint 6 mei en duurt tot en met woensdag 3 juni. In de weekeinden van 9 / 10 mei en 16/ 17 mei rijden er ook geen treinen van Groningen naar Delfzijl, Roodeschool en Zuidhorn.

De Vork

Tijdens deze afsluiting krijgt station Groningen Europapark een extra perron en sluit Prorail het nieuwe spooremplacement De Vork bij de Rouaanstraat in Groningen in gebruik. Vanaf juni parkeren Arriva en NS hun treinen niet meer op het spooremplacement bij het Hoofdstation in Groningen, maar op het nieuwe opstelterrein. De oude plek wordt dan gebruikt om het nieuwe Hoofdstation te bouwen. Daarvoor zijn de perronwinkels deze week ook al gesloten.

Over de spoorplannen is donderdagavond 23 april een online informatiebijeenkomst te volgen via het Youtube kanaal van GroningenSpoorzone.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu