Pepernotenkoorts loopt op

Leo Otten verkoopt (onder meer) koeken en pepernoten op de Vismarkt.

Sinds de langste dag, zo’n beetje, liggen de pepernoten in de schappen van de supermarkten, maar nu de dagen echt kort worden, loopt de pepernotenkoorts op.
Lees meer over
Stad

Dennis Soekias heeft het er maar druk mee in Peppernuts in de Herestraat. Je moet echt kunnen verkopen als je tegenwoordig in een pepernotenwinkel de kost verdient. De keuze is namelijk ronduit reuze, qua smaakjes. Je moet als een halve sommelier op peper- en kruidnotengebied je mannetje staan en de koper begeleiden.

Gelukkig staat er middenin Peppernuts een tafel met daarop een flinke collectie potten met daarin de ‘hardlopers’ - de meest gekochte pepernoten. Een gewone goudeerlijke pepernoot is natuurlijk de veilige optie, maar de coatings waarin ze tegenwoordig veelvuldig worden verpakt, tillen de smaaksensatie naar een ander niveau. De zoete laagjes truffel en tiramisu zijn populair, maar Soekias probeert zijn klanten ook te verleiden om eens een keer de smaak zure mat te proberen.

Na Sinterklaas sluit pop-up Peppernuts de deuren weer. Helemaal aan de andere kant van de Herestraat is er geen haar in de krullenbos van Miranda Babtist van de Pepernotenfabriek die aan stoppen denkt. Net als Peppernuts ooit begonnen als pop-up, is de Pepernotenfabriek op de hoek met het Zuiderdiep nu het hele jaar door geopend.

Ook hier veel verschillende leuke geschenken in allerlei thema’s en prijsklassen. En zoveel nieuwe smaken dat het een mens duizelt: brownie, discodip, kokos wit , smurfen, knetter, crème brulee, cookie dough, noten. En dat dan niet alleen om de peper- en kruidnoten, maar ook om en in de eierkoekje en de amandelkoekjes en de glacé biscuits.

Op de Vismarkt houdt Leo Otten het overzichtelijk. De marktkoopman, annex bedenker van tal van koekjes , annex barpianist heeft allerlei koekjes in de verkoop, maar ook een bijzondere koek waarvoor hij bierborstel (een restproduct van de bierbereiding) gebruikt van de Groninger brouwerij Bax. Ook hier is het devies: pepernoten zijn het hele jaar niet te versmaden. ,,Sterker: ik verkoop door het jaar heen meer pepernoten dan in deze periode.”

Nieuws

menu