Peukenpot dikke hit in Hortusbuurt

Een fles wijn voor de peukenpot van Rianne Tebbes. Kop d'r Veur

In de hele stad zijn het er inmiddels zo’n 1750, mensen die met een grijper hun buurt een beetje schoonhouden. Ze worden stille krachten genoemd en ook in onze buurt zijn er mensen op die manier actief.

Grijpers, vuilniszakken en een ring om die vast te klemmen kun je gratis aanvragen via www.groningen.nl/milieustewards en de Facebookpagina Groningen Schoon Dankzij Mij. Het wordt zelfs bij je thuisbezorgd! Je gaat op pad waar en wanneer je zelf wilt.

In de Hortusbuurt hebben zich al een paar mensen gemeld die na een bericht in de buurtkrant Kop d’r Veur ook een grijper aangeschaft hebben en regelmatig op pad gaan.

Bij dat zwerfvuil opruimen blijft de hoeveelheid peuken opvallen. Veel mensen zullen denken dat dat wel vergaat maar een sigarettenfilter is in feite gewoon chemisch afvaI! In sigarettenfilters zit niet alleen plastic, maar ook een cocktailtje van giftige stoffen: arseen (rattengif!), lood, nicotine en pesticiden. Als het weggegooide filter uiteenvalt, sijpelen die chemicaliën de grond of het water in.

Inmiddels heeft de bewonersorganisatie van de Hortusbuurt en Ebbingekwartier een actie gelanceerd. De ‘stille krachten’ maken foto’s van peukenpotten in de buurt. Dat kan een glazen pot zijn, een conservenblik, een beker of gewoon een asbak. Zolang het maar duidelijk is dat de bewoners moeite doen om hun peuken op te ruimen.

In de Kop d’r Veur plaatst de redactie een willekeurig gekozen foto en de eigenaar of eigenaresse mag kiezen tussen een fles wijn, een sixpack of een peukenpocket. Die heeft de vorm van een aansteker en je kunt er zelfs een brandende peuk in kwijt. Zo kun je die mee naar huis nemen in plaats van hem op straat te gooien.

Rianne Tebbes uit de Grote Rozenstraat won recent een fles wijn voor de foto van haar peukenpot. Ze is overigens inmiddels gestopt met roken...

Dit artikel verscheen eerder in iets andere vorm in buurtkrant Kop d’r Veur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu