Plaquette Gerrit Spaans onthuld

Bij de onthulling van de plaquette waren onder anderen Hilda Spaans, de vrouw van de oudste zoon van Gerrit Spaans en Olga Kampen, de zus van Hilda. Midden: Auteur Erik Dijkstra. Foto: Jan Willem van Vliet

Ter nagedachtenis aan de gefusilleerde Gerrit Spaans is maandag een herdenkingsplaquette onthuld aan de Helperbrink in Groningen.
Lees meer over
Stad

Gerrit Spaans werd in 1944 door de Duitsers te werk gesteld in het Stadspark in Groningen. Dwars door het park werd door hen een antitankgracht aangelegd, die het handbalveld, de Noorderlaan en de renbaan doorkruiste. Bovengronds werden loopgraven aangelegd en vele bomen werden gekapt om er brandhout van te maken.

Twee Groningers, Jan Meelker en de Joodse Israël Muller, waren ingedeeld bij een ploeg dwangarbeiders. Op vrijdag 17 november 1944 besloten Meelker en Muller na toestemming van Spaans om ’s middags na schafttijd naar Peize te lopen om daar de schoonouders van Meelker te bezoeken. Spaans probeerde te verdoezelen dat de mannen waren vertrokken.

Opgepakt door een Peizer landwachter

Meelker en Muller werden later opgepakt door een Peizer landwachter en overgedragen aan de Duitse geheime politie. Ze ontdekten dat Spaans probeerde te voorkomen dat de Duitsers zouden ontdekken dat de mannen waren vertrokken. Spaans werd opgesloten in de kelder van de Hogeburrgerschool, tegenwoordig de Montossorischool aan de Helperbrink.

Tijdens zijn gevangenschap werd Spaans zwaar mishandeld door de Duitse bezetter. Op 18 november 1944 werd de 27-jarige Spaans doodgeschoten met drie schoten in zijn nek. Zijn lichaam moest een dag blijven liggen buiten het gebouw als afschrikwekkend voorbeeld voor mensen die van plan waren om in verzet te komen tegen de bezetter. Meelker en Muller werden beiden gestraft voor het ontsnappen aan de dwangarbeid, maar overleefden beide de oorlog.

Nieuws

menu