Provincie Groningen wil waterstoftrein inzetten op regionale spoorlijnen

De waterstoftrein. Foto: ANP

Aangemoedigd door het succes van de testritten begin dit jaar, wil de provincie Groningen binnen enkele jaren waterstoftreinen inzetten op regionale spoorlijnen.

Op initiatief van de provincie Groningen en spoorwegbeheerder ProRail werd in het eerste kwartaal van dit jaar proef gedraaid met een waterstoftrein van Alstom. De trein, die op duurzaam geproduceerde waterstof rijdt, reed gedurende twee weken op het spoor tussen Groningen en Leeuwarden. Deze ritten vonden ‘s nachts plaats met een personentrein zonder passagiers.

Bij de testritten is de stop- en sneltreindienstregeling meerdere keren getest. De trein reed volgens dienstregeling. Het brandstofverbruik, optrekken en remmen verliepen zonder problemen. Het tanken met (groene) waterstof ging sneller dan verwacht en is veilig uit te voeren.

Een waterstoftrein bleek bovendien bijna 50 procent stiller dan de huidige dieseltrein.

Binnen enkele jaren onderdeel dienstverlening

De resultaten waren al met al zo positief dat betrokken partijen - behalve de provincie Groningen, ProRail en Alstom zijn dat vervoerder Arriva en energiebedrijf Engie - de waterstoftrein willen inzetten bij toekomstige uitbreiding of aanpassing van het spoor in Groningen. Op trajecten naar Stadskanaal en Duitsland (Wunderline), bijvoorbeeld.

Zo kunnen de eerste waterstoftreinen over enkele jaren onderdeel zijn van de reguliere dienstregeling.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu