Psychiater UMCG in Groningen wint Distinguished Lorentz Fellowship voor onderzoek naar geautomatiseerde spraakanalyse in psychiatrie

Iris Sommer. Foto: www.poufotografie.nl

Iris Sommer, hoogleraar psychiatrie aan de Rijksuniversiteit Groningen en klinisch psychiater aan het Universitair Medisch Centrum Groningen, krijgt in de herfst van 2022 de Distinguished Lorentz Fellowship (DLF) 2022/23. Ze krijgt deze prijs voor haar onderzoek naar het gebruik van geautomatiseerde spraakanalyse in de psychiatrie.
Lees meer over
Stad

Iris Sommer geldt als een van ’s werelds belangrijkste experts op het gebied van schizofrenie. In haar werk is ze op zoek naar objectieve maatstaven, zogeheten biomarkers, die kunnen vaststellen of een patiënt een psychose heeft. Recent onderzoek van Sommers team laat zien dat het taalgebruik van patiënten betrouwbare informatie oplevert over of iemand een psychose heeft.

Sommer en haar collega’s ontwikkelen daarom nu kunstmatige intelligentie die kan analyseren wat patiënten zeggen en hoe ze dat zeggen, zodat een psychotische stoornis gediagnosticeerd en gemonitord kan worden.

Werkt geautomatiseerde spraakanalyse in andere talen?

De DLF stelt Iris Sommer in staat deze taalkundige software naar een hoger niveau te tillen, door intensief samen te werken met experts uit andere disciplines, met name taalkundigen en computerwetenschappers.

Het doel is na te gaan of geautomatiseerde spraakanalyse ook werkt in andere talen, en kunstmatige intelligentie software te bouwen die nauwkeurig maar ook ethisch verantwoord is.

Nieuws

menu