RUG en UMCG krijgen subsidie voor onderzoek naar mentale veerkracht sporters

Ruud den Hartigh (links) en Wouter Frencken. Foto: RUG

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG gaan de komende jaren de mentale veerkracht van sporters onderzoeken. Dit in samenwerking met FC Groningen, PSV, Vitesse, Universiteit Leiden, Jheronimus Academy of Data Science en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Zij krijgen hiervoor 750.000 euro subsidie.

Het project, met als officiële titel ‘Resilient athletes: A multidisciplinary personalized approach’, draait op data van de voetbalclubs FC Groningen, PSV en Vitesse. Deze clubs hebben een een geavanceerde infrastructuur om dagelijks fysieke en mentale gegevens van hun spelers te meten. Hiervoor worden apps, camera’s langs het veld en sensoren gebruikt.

Voorkomen dat een speler fysiek of mentale problemen krijgt

,,Met deze analyse maken we de fysieke en mentale veerkracht van individuele spelers inzichtelijk voor zowel de sporter als de coach. Op die manier kunnen zij bijvoorbeeld trainingen aanpassen om te voorkomen dat een speler fysieke of mentale problemen krijgt”, zegt hoofdaanvrager en projectleider Ruud den Hartigh van de RUG.

„In dit project combineren we de laatste kennis uit de psychologie, bewegingswetenschappen en data science.”

Veerkracht beter inzichtelijk maken

Hoofd Performance Wouter Frencken van FC Groningen coördineert binnen het onderzoek de metingen bij FC Groningen en de contacten met de clubs.

„We meten vrijwel alle acties van spelers op het veld, en we meten ook hoe zij zich voelen voor en na trainingen en wedstrijden. Hoe een speler er fysiek en mentaal voor staat en of we het individuele programma moeten aanpassen, is vaak moeilijk te overzien voor de experts op het veld. Nu kunnen we veerkracht beter inzichtelijk maken voor een nóg betere begeleiding van spelers.”

Inzichten ook bruikbaar voor niet-sporters

Buiten het voetbal worden ook steeds vaker sensoren gebruikt om bewegingen bij te houden. Ook gebruiken mensen appjes om aan te geven hoe zij zich voelen.

Daarom zijn de inzichten uit het project niet alleen relevant voor topvoetballers, zegt Den Hartigh. ,,Als we beter begrijpen hoe veerkracht bepaald en verbeterd kan worden, kunnen we ook werken aan de veerkracht van mensen in andere sporten en in het dagelijkse leven.”

Looptijd van 48 maanden

Binnen het project worden twee fulltime promovendi, twee deeltijd post-docs en een praktijkonderzoeker aangesteld. De looptijd van het onderzoek is 48 maanden.

Het voorstel ‘Resilient athletes: A multidisciplinary personalized approach’ was één van de acht voorstellen die ZonMW honoreerde in het programma Sport en Bewegen.

Het totale budget is ruim 1,2 miljoen euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu