Rechtbank: Brabantse houthakkers mogen door met kappen Hunzeboord Groningen

De Brabantse houthakkers die in oktober waren begonnen met het kappen van de 279 bomen aan de Hunzeboord in Groningen, mogen hun werk van de rechtbank voortzetten.

Bomenkap aan de Hunzelaan in Groningen.

Bomenkap aan de Hunzelaan in Groningen. Foto: Duncan Wijting

De bomenkap was halverwege stilgelegd toen de stichting Bomenridders Groningen een voorlopige voorziening aanvroeg. Die vond dat de gemeente Groningen zichzelf ten onrechte een vergunning had verstrekt.

Volgens de stichting negeert de gemeente bij de Hunzeboord haar eigen beleid om niet alle bomen te herplanten (er komen 127 terug) en houdt ze geen rekening met de ecologische gevolgen voor het gebied. Volgens de stichting laten de populieren takken los door gebrek aan onderhoud en betekent dat niet dat de bomen op sterven na dood zijn. Na het kappen bleken de meeste stammen kerngezond.

Imposante bomenrij

De gemeente haalt de imposante bomenrij weg omdat er door vallende takken gevaarlijke situaties kunnen ontstaan (ze vallen dichtbij bedrijfsgebouwen) en een nieuwe, toekomstbestendige groenzone te kunnen maken. Volgens de gemeente staan ze zo dicht op elkaar dat ze niet één op één kunnen worden vervangen.

De voorzieningenrechter vindt dat de gemeente voldoende argumenten heeft om de bomenkap te voltooien. Volgens de rechtbank laat de gemeente de bomen met respect voor het aanwezige groen netjes en zorgvuldig uit de groenstrook halen, en is de kritiek dat ze pas over 50 jaar weer op het huidige niveau zijn, onvoldoende onderbouwd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu