Rijksuniversiteit Groningen krijgt met Marijn Molema een bijzonder hoogleraar die zich concentreert op de regionale vitaliteit en dynamiek van Friesland

Marijn Molema. Foto: Eigen foto

Marijn Molema, programmaleider bij het Fries Sociaal Planbureau (FSP), is dinsdag benoemd tot bijzonder hoogleraar Regionale Vitaliteit en Dynamiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De leerstoel is ingesteld door het FSP, dat hiermee een brug wil slaan tussen toegepast en fundamenteel onderzoek.

Prof. dr. Marijn Molema gaat naast zijn werk bij het FSP één dag in de week besteden aan het bijzonder hoogleraarschap. De leeropdracht richt zich op Friesland en de omliggende regio’s.

Door de regionale geschiedenis vanaf 1870 te onderzoeken hoopt Molema antwoorden te vinden op vragen als: Wat drijft de maatschappelijke vernieuwing van deze gebieden? Wat zijn onderliggende factoren van regionale vitaliteit en dynamiek?

‘Ik ben ervan overtuigd dat het verleden ons meer leert over hoe regio’s zich kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden’, stelt hij in een persbericht.

Trends en ontwikkelingen in Friesland

De leerstoel is ingesteld door het FSP, een onafhankelijk kennisinstituut dat trends en ontwikkelingen in Friesland in kaart brengt, analyseert en beschikbaar maakt voor een breed publiek. Het FSP wil met de leerstoel een brug wil slaan tussen toegepast en fundamenteel onderzoek.

‘Door vergelijkingen in de tijd en met andere regio’s te stimuleren krijgen we nog meer inzicht in Friesland’, verwacht directeur/ bestuurder Ingrid van de Vegte.

De leerstoel is onderdeel van het vakgebied Economische en Sociale Geschiedenis van de Letterenfaculteit van de RUG.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu