Robotstofzuigers, kalenderklokken, eenvoudige tablets met beeldbellen. Groningers kunnen straks 'slimme technologie' lenen bij Slimotheek

De Slimotheek in de Vondelflat opent 2 november haar deuren. Foto: Eigen foto

Hoofddorp had donderdag de primeur. In de Vondelflat in Groningen worden 2 november de deuren geopend van de tweede Nederlandse Slimotheek, een uitleenpunt voor ‘slimme technologie’ voor ouderen, hun mantelzorgers en professionals in zorg en welzijn.

Voorbeelden van de in de Slimotheek verkrijgbare producten zijn robotstofzuigers, kalenderklokken, slimme deurbellen, eenvoudige tablets met beeldbellen en gemakkelijke afstandsbedieningen. Stuk voor stuk bedoeld om mensen - met name ouderen en mantelzorgers - te helpen.

Lenen en uitproberen

Bij de Slimotheek kunnen ze deze producten lenen (dus: gratis) en uitproberen. Ze krijgen bovendien uitleg en hulp bij het maken van een keuze uit alle producten. Ook biedt de Slimotheek hulp bij installatie en vragen in de eerste periode van gebruik.

Na de uitleenperiode kunnen mensen de producten aanschaffen of terugbrengen.

Langer zelfstandig wonen

De verwachting is dat ouderen technologie sneller accepteren wanneer ze die zelf kunnen uitproberen, met goede begeleiding. Daarnaast ondersteunen de technologische oplossingen mensen bij het langer zelfstandig blijven wonen.

De Slimotheek is een initiatief van GeneratieThuis , in samenwerking met de gemeenten Haarlemmermeer en Groningen, Bibliotheek Haarlemmermeer en Thuiszorg Comfort. In Groningen is dit initiatief onderdeel van de samenwerking Wijkdeal De Wijert.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu