Rus Kirill Dumchenko wint beurs van 5000 euro uit Andrea Elkenbrachtfonds van gemeente Groningen

Foto: Shutterstock

De Russische gitarist, componist en arrangeur Kirill Dumchenko krijgt dit jaar de beurs uit het Andrea Elkenbrachtfonds. Wethouder Paul de Rook van Groningen heeft dit maandagochtend bekendgemaakt bij de virtuele opening van het nieuwe academische jaar van het Prins Claus Conservatorium.

De beurs uit het Andrea Elkenbrachtfonds is een gemeentelijke beurs van 5000 euro die ieder jaar wordt uitgereikt aan talentvolle kunstenaars uit (afwisselend) de klassieke en moderne muziek.

De beurs biedt afgestudeerden de mogelijkheid om hun talent verder te ontwikkelen door deelname aan een vervolgopleiding in het buitenland.

Kirill Dumchenko

‘Kirill Dumchenko (1987) is een bijzondere en talentvolle student. Hij weet goed wat hij wil en geeft zelf sturing aan zijn leerproces’, stelt het Prins Claus Conservatorium in een persbericht.

‘Kirill heeft gaandeweg zijn bachelors een eigen taal ontwikkeld. In zijn gitaarcomposities maakt hij gebruik van een unieke combinatie van jazz, klassieke muziek en improvisatie. Kirill onderzoekt de grenzen van geluid en techniek en schept zo een sfeer waarin zijn medemusici hun plek vinden.’

‘Met zijn eigen ensemble Skypainters treedt hij vaak op in en rondom Groningen. Dit ensemble bestaat uit jazz- en klassieke musici waardoor een bijzondere klank ontstaat. Naast zijn vaardigheden als gitarist, componist en bandleider is Kirill ook een toegewijde ondernemer die hard werkt aan het promoten en verkopen van zijn muziek.’

(Tekst leest door onder de video)

Andrea Elkenbrachtfonds

Het Andrea Elkenbrachtfonds maakt, samen met het George Verbergstipendium en het Hendrik de Vriesstipendium, deel uit van de cultuurnota 2017-2020 van de gemeente Groningen.

Het fonds is in het leven geroepen ter nagedachtenis aan de Groninger concertpianiste en muziekpedagoge Andrea Elkenbracht (1888–1964). Zij was in 1918 de eerste leerkracht van het vakonderwijs piano aan de Groninger Muziekschool, en heeft 40 jaar lesgegeven aan de voorloper van het Prins Claus Conservatorium.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu