Raad van State: Groningen mocht 'oude' kamerhuur niet toetsen aan nieuwe spelregels

Werkt het anti-huisjesmelkers-actieplan in Groningen? Foto: Archief DVHN

De gemeente Groningen had kamerverhuurders die al voor 2015 actief waren in de stad, geen vergunning mogen onthouden op grond van de nieuwe regels die daarna van kracht werden.

Dat heeft de Raad van State bepaald in een slepend conflict tussen de gemeente en een eigenaar van een appartement aan de Gorechtkade. Deze kamerverhuurder stapte naar de rechter nadat hij zijn aanvraag voor een zogeheten onttrekkingsvergunning in 2018 zag afgewezen omdat het aantal kamerhuizen in de straat daardoor boven de 15 procent zou uitkomen.

Dat plafond stelde Groningen in 2015 in om paal en perk te stellen aan de explosieve groei van het aantal studentenkamers in veel woonstraten. Alleen met een onttrekkingsvergunning mogen nog drie kamers of meer per huis worden verhuurd. Verhuurders die al voor die tijd actief waren, konden hun vergunning tot juli 2017 automatisch laten verlengen op grond van een overgangsregeling.

Enkele tientallen huiseigenaren, onder wie de huurbaas aan de Gorechtkade, waren echter te laat met hun aanvraag doordat ze niet op tijd op de hoogte waren van de veranderde spelregels. Nadat een deel van hen in het geweer kwam, stelde de gemeentelijke Ombudsman vast dat Groningen meer had moeten doen om alle kamerverhuurders op tijd te informeren.

Veel van de betrokken eigenaren zagen een nieuwe vergunning geweigerd op grond van de nieuwe spelregels. Dat had de gemeente niet zo mogen doen, oordeelde de Groningse rechtbank vorig jaar al in een beroepszaak van de kamerverhuurder aan de Gorechtkade. Ook de Raad van State schaart zich nu achter dat standpunt.

Of ook andere ‘oude’ kamerverhuurders dat recht kunnen claimen, is onduidelijk. De gemeente Groningen wilde gisteren nog niet reageren op het nieuwe vonnis. Daarin geeft de Raad van State geen inhoudelijk oordeel over de 15 procent-norm of andere spelregels, maar de raad benadrukt wel dat het in de kwestie aan de Gorechtkade ,,in de rede ligt’’ dat de gemeente alsnog vergunning geeft.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu