SP Groningen deelt flyers uit aan de poort van Icopal en wil onderzoek naar gezondheid werknemers en omwonenden

Fabriek Icopal staat vlakbij het buurtschap Vierverlaten, waar bewoners al jaren klagen over stankoverlast. Foto: Archief DVHN / Duncan Wijting

SP’ers stonden dinsdag aan de poort van bitumenfabriek Icopal om flyers uit te delen aan werknemers. In de flyer wordt mensen gevraagd contact op te nemen met de SP als zij ‘informatie hebben rondom bitumenfabriek Icopal’, zo meldt de partij.

‘De SP is benieuwd naar de gezondheidsveiligheid van de werkers en wil dat de GGD onderzoek doet naar de samenstelling en eventuele gezondheidsrisico’s van de uitstoot van het bedrijf.’

Waarden hoger dan activiteitenbesluit toestaat

Het gemeentebestuur geeft volgens de SP in een reactie op vragen van de SP, GroenLinks en PvdA aan dat ‘recente metingen (mei 2021) aantonen dat waarden voor de koolwaterstofemissie en de PAK’s uit de productie en recycling hoger zijn dan dat het activiteitenbesluit toestaat’.

Stankoverlast

SP-raadslid Wim Koks: ,,De SP wil in geen geval de werkgelegenheid in gevaar brengen, maar wel schone lucht voor omwonenden en gezonde werkomstandigheden voor de werkers van Icopal. Omwonenden spreken al langere tijd van stankoverlast, mogelijk afkomstig van het bedrijf. Ze willen graag weten welke stoffen in de uitstoot van de Icopal-schoorstenen zit”.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu