SP Groningen komt met 969 redenen om tegen diftar te zijn

Het volledige rapport van de SP. Foto: SP Groningen

De SP-fractie in de gemeenteraad van Groningen presenteert woensdag 969 redenen van inwoners om tegen diftar te zijn. Al deze redenen staan in een 103 pagina’s tellend boekwerk.
Lees meer over
Stad

De gemeenteraad maakt de komende weken een keuze voor een nieuw afvalbeleid. De verwachting is dat een raadsmeerderheid kiest voor een zogenaamd diftar-systeem. Inwoners scheiden dan zoveel mogelijk afval thuis, en de hoogte van hun afvalstoffenheffing hangt af van de hoeveelheid restafval die ze overhouden.

De SP is tegen afvalinzameling met gedifferentieerde tarieven (diftar). Ze startte daarom een petitie. Inwoners konden via deze petitie - in gesprekken op straat, aan de deur en via het internet - hun mening geven over diftar.

Angst voor dumpingen

De petitie is inmiddels 1034 keer ondertekend. Volgens SP-raadslid Daan Brandenbarg laten de vele inzendingen zien dat inwoners van Groningen zich ernstig zorgen maken over difar.

‘Velen spreken hun angst uit over dumpingen, zwerfvuil en zien problemen met betrekking tot de mogelijkheid tot scheiding van afval. Dat is makkelijk als je een tuin hebt, maar op een flatje veel minder’, stelt hij in een persbericht.

‘Bovendien geven veel mensen aan dat ze eigenlijk vinden dat de supermarkten minder rommel moeten verkopen.’

Twijfelende partijen overtuigen

Brandenbarg denkt de twijfelende partijen met alle aangedragen redenen te kunnen overtuigen. ‘Vorige week bespraken we het nieuw groenplan van de gemeente. Bijna alle partijen waren toen lyrisch over het grote aantal inspraakreacties. Dat waren er 130. Dit zijn er acht keer zoveel. Tel dat op bij alle wijk-, buurt- en belangenverenigingen die zich tegen diftar hebben uitgesproken en het grote aantal brieven dat de raad heeft ontvangen. Dan is overduidelijk hoe groot het verzet in de gemeente is.’

Nieuws

Meest gelezen

menu