SP Groningen wil dat gemeentebestuur en horeca convenant sluiten over hoe om te gaan met (gevolgen) corona

Het Poeleplein met uitgaand publiek in de binnenstad van Groningen. Foto: Duncan Wijting

De SP in de gemeenteraad van Groningen wil dat het gemeentebestuur en de Groningse horeca afspraken maken over hoe te dealen met (de gevolgen van) corona. Deze afspraken moeten worden vastgelegd in een convenant.

De socialisten hebben de afgelopen weken gesprekken gevoerd met verschillende horecaondernemers en nachtburgemeester Merlijn Poolman. Een convenant is nodig, concludeert de SP, ‘want de problemen en zorgen zijn groot in de horeca, die hard wordt getroffen door corona en verlies aan omzet’.

De socialisten constateerden bovendien dat de ondernemers mee willen werken aan zo’n convenant en ook ideeën willen aandragen.

Afschaffing over verruiming avondklok

‘De SP wil benadrukken dat de volksgezondheid voorop staat. Lokaal ziet de SP-fractie echter ook ruimte om horecaondernemers meer te steunen’, stelt SP-raadslid Lucy Wobma in persbericht.

Het convenant zou afspraken moeten bevatten over de afschaffing of in ieder geval steeds verdere verruiming van de avondklok. ‘Het instrument werkt moment onvoldoende en heeft ook negatieve gevolgen voor de omzet, maar ook voor drukte op straat en dus de volksgezondheid.’

Verder moeten volgens de SP afspraken over tijdelijke kwijtschelding van de huur worden gemaakt met verhuurders van panden waarvan de uitbater failliet dreigt te gaan.

Kwijtschelden gemeentelijke lasten

Ook zou het convenant afspraken moeten bevatten over het kwijtschelden van de gemeentelijke lasten en het gezamenlijk optrekken van de burgemeester met horecaondernemers van Groningen en die van andere steden met grotere uitgaansgebieden om meer steun vanuit Den Haag te krijgen.

De SP heeft dit onderwerp samen met een enkele andere fracties op de agenda van de raad gezet, ‘zodat het gemeentebestuur op pad kan worden gestuurd met een gerichte opdracht dat voor meer perspectief moet zorgen bij de Groningse horecaondernemers’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu