Schildercursus aan de waterkant: 'Probeer het water niet te prominent te laten worden'

Schildercursus aan de waterkant.

De zomer als tijd om zalig niets te doen? Niet voor de zes schilderessen op de kade van de Noorderhaven met uitzicht op de Bocht van Ameland.

Ze hebben zich opgegeven voor een cursus bij kunstschilder Edwin Grissen. Deze professional brengt de dames de fijne kneepjes van het vak bij. En waar kan dat beter dan op deze pittoreske plek? ,,Bootjes, water, een brug, de stad en de A-Kerk op de achtergrond, wat wil je nog meer als je wilt schilderen?”

,,Ja, we doen maar wat hoor”, klinkt het bescheiden, maar de cursisten hebben de basis in elk geval al prima in de vingers, zoveel wordt wel duidelijk. Op hun doeken zie je meteen waar ze hebben gestaan. De brug, de bocht in de Hoge der Aa, de herenhuizen in de verte.

Maar er is altijd ruimte voor verbetering. Zo heeft Grissen nog wel een tip, links en rechts. Een waterpartij die wat al te donker uitvalt, trekt zijn oog. ,,Probeer het water niet te prominent te laten worden.” En dus moet er weer bijgeschilderd worden: met het paletmes en de penseel in de weer. Steeds opnieuw. Steeds een beetje beter. In het zonnetje, geen haast.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu