Scholen in Groningen en Haren getroffen door cyberaanval

Foto: ANP Foto: "Ronald Wittek"

Drie middelbare scholen in Groningen en Haren zijn eind vorige week getroffen door een cyberaanval. Het betreft het Montessori Lyceum Groningen, Montessori Vaklyceum en het Harens Lyceum. Dat meldt Openbaar Onderwijs Groningen (OOG).

De aanval was gericht op het digitale archief van de scholen. Sommige bestanden zijn door de aanval onherstelbaar beschadigd. ‘Het archief beslaat informatie van enkele jaren zoals correspondentie, roosters en leerlingendossiers. Omdat de bestanden in het archief niet meer geopend kunnen worden, is het erg lastig te bepalen wat er precies in het archief staat,’ meldt het OOG. Wel is het zo dat er geen bestanden zijn verloren die voor het onderwijs van de huidige leerlingen van belang zijn. De cyberaanval heeft volgens de scholen dan ook geen invloed op het online onderwijs en de schoolexamens.

Diefstal gegevens

Ook kan niet worden uitgesloten dat er geen gegevens zijn gestolen. Het OOG heeft daarom melding gemaakt van een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Tegen de cyberaanval is aangifte gedaan bij de politie. Om een nieuwe cyberaanval tegen te gaan wordt advies ingewonnen van een extern expertisebureau.

Excuses

De scholen hebben een brief aan de ouders van de leerlingen gestuurd. Hierin wordt de situatie uitgelegd en maken de scholen excuses. ‘Het spijt ons dat dit gebeurd is. Het onderwijs is niet in gevaar, maar we kunnen ons voorstellen dat u dit geen prettig bericht vindt. Deze overmacht druist ook regelrecht in tegen de zorgvuldigheid waarmee we werken en ook voor in willen staan richting al onze leerlingen.’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu