Skatersgroep Rollend Groningen wil skatepark op plek hertenkamp in Stadspark

Impressie van een skatepark in het Stadspark. Foto: Eigen foto

De op handen zijnde sluiting van het hertenkamp in het Stadspark in Groningen biedt kansen voor skateboardend, bmx’end en inlineskatend Groningen. Tenminste, als het aan Rollend Groningen ligt. De skatersgroep ziet het hertenkamp als de perfecte locatie voor een nieuw skatepark.

Rollend Groningen is ontstaan als reactie op de slechte staat van de skateparken in Groningen. De huidige voorzieningen in de stad zijn te klein, zwaar verouderd en soms zelfs onveilig, menen de skaters. Zij pleiten voor één grote centrale voorziening in de stad die aansluit bij de huidige normen voor een goed skatepark.

Een zeer ruime meerderheid van de gemeenteraad erkent het probleem en is eveneens voorstander van een nieuw, centraal skatepark in de stad. Over de locatie voor het nieuw te bouwen skatepark heerst nog onduidelijkheid.

Perfecte locatie voor nieuw skatepark van stedelijke omvang

Maar volgens Rollend Groningen is de perfecte locatie voor een nieuw skatepark al gevonden: het ‘voormalige’ hertenkamp in het Stadspark.

Het is met zo’n 5000 vierkante ruim genoeg voor een skatepark van stedelijke omvang, schrijft het collectief in een persbericht. Bovendien gaat de bouw van een skatepark volgens de skaters niet ten koste van het ‘groen’ in het Stadspark. ‘Wanneer de herten elders onderdak vinden blijft slechts een lege vlakte over.’

Een skatepark sluit ook perfect aan bij het groene en openbare karakter van het park, menen de skaters. Het idee om een nieuw skatepark te bouwen in het Stadspark sluit daarnaast naadloos aan op het pleidooi van D66 en PvdA voor meer reuring in het Stadspark.

Skatesport groeit exponentieel

Rollend Groningen benadrukt dat het belang van een nieuw centraal skatepark steeds groter wordt. De skaters noemen de groei van de skatesport ‘exponentieel’.

‘Lokale skatewinkels geven aan nog nooit zo veel skateboards en inline skates verkocht te hebben als de afgelopen tijd. Dit komt waarschijnlijk deels doordat jongeren en ouderen tijdens deze coronacrisis een uitvlucht zoeken in een sport of hobby buiten verenigingsverband. Maar het past ook in een trend die al langer zichtbaar is; skaten wordt steeds populairder.’

De skaters en de gemeente zijn inmiddels begonnen met het opstellen van een programma van eisen voor het nieuwe skatepark. Ze hopen nog voor het einde van het jaar met de bouw te kunnen beginnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu