Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau in Groningen geeft honderden maaltijden weg

Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau in de Oosterparkwijk in Groningen geeft honderden maaltijden weg. Via Doneer een Diner en Soep op de Stoep. ,,Ze staan paf!’’

Mevrouw Tiny Oltmans inspecteert de maaltijd die Ineke Bossinga bij haar bezorgt.

Mevrouw Tiny Oltmans inspecteert de maaltijd die Ineke Bossinga bij haar bezorgt. Foto: Jaspar Moulijn

Ze heeft er nog nooit van gehoord. Taboulé van parelcouscous. En shakshuka met lamsballetjes.

Wel van een salade. ,,Ah, een salade, daar ben ik gek op’’, zegt mevrouw Tiny Oltmans aan de Oliemuldersweg in Groningen. Ze is 90 jaar en woont al haar hele leven in de Oosterparkwijk.

Verdraaid goed idee

Vandaag krijgt ze een maaltijd thuisbezorgd. Ineke Bossinga (58) van stadsrestaurant Het Oude Politiebureau is met het verpakte eten naar mevrouw Oltmans gefietst en helpt haar met het uitpakken van de gerechten. ,,Verdraaid goed idee dit’’, zegt mevrouw Oltmans. ,,Ik ga er lekker voor zitten, ik heb net de was gedaan.’’

Ze kookt nog af en toe zelf, verder brengt haar zoon drie keer per week een warme maaltijd, kant-en-klaar van Albert Heijn. Dit is een welkome verrassing.

Het verrassingseten is een idee van Miranda Dontje (46) van Stichting Werkpro, die in februari 2018 haar intrek nam in Het Oude Politiebureau. Dat zat tot 1966 in het Amsterdamse School-pand, daarna zaten er tal van bedrijfjes in.

Van Treslinghuis naar Het Oude Politiebureau

Dontje opende enkele jaren geleden een klein buurtrestaurant in de Oosterparkwijk, in het Treslinghuis. Dat werd gesloopt, vandaar dat ze op zoek was naar een nieuwe locatie.

,,Uit onderzoek bleek dat Oosterparkers ervan baalden dat er in hun wijk alleen maar snackbars en afhaaleten te verkrijgen was. Ze wilden gezónd eten’’, zegt ze.

In het Treslinghuis lukte dat, in Het Oude Politiebureau nog beter. Niet alleen wijkbewoners schuiven er aan, ook andere Stadjers weten het restaurantje te vinden. ,,De hele stad eet hier. En we hebben 25 mensen aan het werk die zich, zoals dat heet, heroriënteren op de arbeidsmarkt.’’

In de keuken staan koks Jesse Hansel (39), Anna Janse (26) en ‘ons geheime wapen’ Gerry Vermeer, die eigenaresse was van restaurant Boven Jan.

Sociale cohesie

Het Oude Politiebureau heeft naast de restaurantfunctie meer projecten bedacht die voor sociale cohesie in de wijk zorgen. Zo ruimen dertig Oosterparkers het zwerfaval op en rijdt er een buurtbus af en aan die mensen − gekweld door ziekte, eenzaamheid of armoede − in staat stelt naar het restaurant te komen, te verhuizen of het grofvuil weg te brengen.

Nou ja, en toen kwam corona. De eerste lockdown, toen een fantastische zomer en nu de tweede lockdown. Dontje verzon een list. Normaal gesproken kunnen gasten in het restaurant meedoen aan de actie Doneer een Diner . Via een kleine gift geven ze dan anoniem een maaltijd aan een wijkbewoner. Eet die ook eens buiten de deur.

Voor 15.000 euro aan maaltijden

Dontje besloot in de aanloop naar Kerstmis Doneer een Diner uit te breiden. Ze schreef bedrijven en fondsen aan omdat ze wilde blijven koken voor de wijk, voor mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Binnen de kortste keren had ze 15.000 euro verzameld, goed voor honderden maaltijden.

Via het netwerk van zorg- en welzijnsorganisaties krijgt ze adressen toegespeeld waar een verrassingsmaaltijd niet zou misstaan. En zo krijgt het ene na het andere huishouden een gratis maaltijd thuisbezorgd.

De reacties zijn om in te lijsten, zegt medewerker Cas Gerbenzon (31). ,,De mensen staan paf! Ze vragen ‘Gratis? Hoef ik niet te betalen?’ Ik belde een mevrouw en die zei dat het haar zo goed uitkwam, want ze had nog maar 5 euro voor de rest van de maand. Ze zijn vaak heel verrast’’, zegt medewerker Ineke Bossinga van Het Oude Politiebureau.

Wijkagent, hulpverleners en vrijwilligers op pad

Intussen gaat het rond in de wijk dat er zulk lekker eten wordt uitgedeeld. Dat komt door Doneer een Diner , en ook ook door Soep op de Stoep , een idee dat Dontje oppikte van RTV Drenthe. Wijkagent, hulpverleners en vrijwilligers gaan op pad om soep uit te delen; ze bepalen zelf aan wie.

Na de feestdagen is er ongetwijfeld geld over om maaltijden te bezorgen aan klanten van de voedselbank.

Als Bossinga met een nieuwe lading maaltijden in haar warmhoudrugtas wil vertrekken, moet Dontje iets vertellen. Het is een bericht van een opbouwwerker die Soep op de Stoep rondbrengt. Ze belde aan bij een meneer om hem soep te bezorgen. Toen hij maar niet opendeed, gluurde ze door het raam en zag iemand liggen. Hij bleek overleden. ,,Wie weet hoe lang zijn dood anders onopgemerkt was gebleven’’, zegt Dontje.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu