Spoeddebat over vertraging bij versterking Ten Post en Ten Boer

De wisselwoningen voor de huizenversterking in Ten Post staan al sinds de zomer klaar, maar de operatie kan nog niet beginnen. Foto: Archief Jan Zeeman

Niet alleen in Ten Post maar ook in Ten Boer zitten huurders en huiseigenaren in onzekerheid over de versterking van hun woning.

Dat zegt de SP-fractie in de Groningse gemeenteraad. De partij heeft voor de raadsvergadering van woensdag een spoedberaad aangevraagd over de kwestie.

Verhuizing naar wisselwoning schuift van Kerst naar later tijdstip

Mede aanleiding voor dit ‘actualiteitendebat’ is het bericht in Dagblad van het Noorden van zaterdag. Daarin bevestigt de Nationaal Coördinator Groningen dat bewoners van de Nije Buurt in Ten Post niet volgens planning rond de Kerst verhuizen naar een tijdelijke wisselwoning, maar pas later.

Volgens een NCG-woordvoerster nemen de voorbereidingen voor de geplande sloop en nieuwbouw van ruim 120 koop- en huurhuizen langer in beslag dan gedacht. Onder meer de waardebepaling van koophuizen verloopt moeizaam. Ook is meer tijd gaan zitten in het ontwerp van de vervangende nieuwbouw en het ‘natuurvrij’ maken van de te slopen woningen.

Gevolgen voor voortgang versterking nog onduidelijk

De NCG kan nog niet aangeven wanneer de bewoners van de eerste straat waar de versterking zou beginnen, alsnog kunnen inhuizen in de dertig wisselwoningen die al sinds de zomer klaar staan in Ten Post. Ook is onduidelijk wat het oponthoud betekent voor de verdere voortgang van de operatie.

De ervaringen in Ten Post zijn volgens SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk in lijn met het beeld dat zijn partij zaterdag kreeg tijdens eigen rondvraag in Ten Boer, en eerder al in Woltersum. Ook daar klagen huiseigenaren over te lage waardetaxaties van hun woningen en inrichting. Daardoor dreigen zij zelf te moeten bijleggen op de operatie.

‘Huurders krijgen extra rekening gepresenteerd met huurstijging’

Huurders, zowel in Ten Post als Ten Boer, zijn ondertussen teleurgesteld over de aankondiging van woningcorporatie Wierden en Borgen dat zij straks meer huur gaan betalen voor hun nieuwe energiezuinige woningen. ,,Huurders die uit hun woning worden gejaagd krijgen zo nog een extra rekening gepresenteerd’’, reageerde Dorpsbelangen-voorzitter Johan Pleizier zaterdag in deze krant.

SP’er Dijk wil woensdag weten hoe burgemeester en wethouders deze vertraging en manier waarop er met de bewoners omgegaan beoordelen en hoe zij zich gaan inzetten om meer vaart in de operatie te krijgen. Ook wil hij antwoord op de vraag waarom huurders via een hogere huurprijs zouden moeten bijdragen aan de versterking.

SP bundelt bevindingen in ‘zwartboek’ over versterking

Verder pleit Dijk voor ‘ruimhartige’ taxatie, vergoeding en compensatie voor betrokken huiseigenaren. De SP bundelt de bevindingen over de versterking in Ten Boer, Ten Post en Woltersum in een ‘zwartboek’ dat komend voorjaar wordt gepresenteerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu