Stad Groningen werd op 16 april 1945 bevrijd. Op zaterdag wordt de bevrijding herdacht in het Bevrijdingsbos

Het monument in het Bevrijdingsbos Foto: Wolter Kobus

In het Bevrijdingsbos aan de rand van Groningen wordt op zaterdag 16 april de bevrijding herdacht. Op het regimentenplateau in het bos staan de namen van de 23 militaire eenheden die hebben gestreden voor de vrijheid van de stad. Tijdens de herdenking branden er 23 kaarsen.
Lees meer over
Stad

De bevrijding van Groningen ging niet zonder slag of stoot. In tegenstelling tot veel andere steden waren de bewoners niet geëvacueerd. De gevechten speelden zich af voor de ogen van de Stadjers, er vielen burgerslachtoffers, er lagen dode soldaten in de straten en na vier dagen strijd lag de hele binnenstad in puin.

Die dagen worden elk jaar in april herdacht in het Bevrijdingsbos, een bos van Canadese maples (esdoorns) bij Noorddijk ten noorden van de stad Groningen. In totaal zijn er bij de bevrijding 43 Canadese soldaten om het leven gekomen.

Het Bevrijdingsbos

Het bos is een monumentaal geschenk van inwoners, het bedrijfsleven en de instellingen van Stad en Ommeland voor de Canadezen die Groningen hebben bevrijd. Groningers konden voor 10 gulden een ‘boomadoptiecertificaat’ kopen.

Op 5 mei 1995 werd het Bevrijdingsbos geopend ter gelegenheid van de 50-jarige viering van de bevrijding. Het was een ware happening. Zeker 200 Canadese bevrijders waren aanwezig. Ze kregen een blijvend cadeau aangeboden: een uitdijend bos. Een jaar later opnieuw hoog bezoek: de gouverneur-generaal van Canada kwam langs samen met koningin Beatrix.

De herdenking vindt plaats op zaterdag 16 april van 21.00 uur tot 21.30 uur op het plein in het Bevrijdingsbos aan de Noorddijkerweg Groningen.

Nieuws

menu