Stad krijgt een sigarenspeciaalzaak: Van Dalen Cigars opent dit voorjaar aan de Waagstraat

Een sigarenwinkel heeft de binnenstad van Groningen niet. Nog niet. Van Dalen Cigars is van plan hier een speciaalzaak te openen.

Directeur Tom Mulder in een van zijn sigarenzaken. Van Dalen Cigars opent dit voorjaar in de stad Groningen.

Directeur Tom Mulder in een van zijn sigarenzaken. Van Dalen Cigars opent dit voorjaar in de stad Groningen. Foto: eigen foto

Sigarenzaak Homan op de kruising van het Gedempte Zuiderdiep en de Herestraat blies in 2018 haar laatste rookwolk uit. De Tabakszaak A-Kerk, met haar ouderwetse inrichting , sloot in 2015 voorgoed de deuren. Toch krijgt Groningen een nieuwe tabaksspeciaalzaak: Van Dalen Cigars opent naar verwachting in maart aan de Waagstraat.

Het assortiment van Van Dalen Cigars bestaat voor 80 procent uit sigaren, vooral handgemaakte uit het Caraïbisch gebied. Verder verkoopt de winkel pijptabak, shag, sigaretten en Hollandse sigaren, die machinaal worden geproduceerd.

Roken is toch niet meer van deze tijd?

Een nieuwe sigarenwinkel in 2021? Roken is toch uit? ,,Ja, met name sigaretten en shag’’, zegt directeur Tom Mulder. ,,Het is ook ongezond. Maar onze klanten zijn mensen die een keer in de week een goede sigaar opsteken en daar even een momentje van maken.’’ Een beetje te vergelijken met het kopen van een mooie whisky of echte bonbons.

De winkel komt op de plek waar voorheen Vodafone huisde. De ruimte is onderdeel van het Waagstraatcomplex dat in 1995 is gebouwd en waarin woningen, kantoren en winkels zitten. Het moet een chique zaak worden, met zwarte meubels en her en der een industrieel tintje. Niet de sfeer van een oude tabakszaak, maar ook niet de vibe van een moderne e-sigarettenwinkel.

Kunstje van sigaren verkopen

,,We hebben twee redenen om voor Groningen te kiezen’’, zegt Mulder. ,,De eerste is dat we daar iemand hebben gevonden die de winkel kan runnen. Iemand die, net als wij, het kunstje van sigaren verkopen snapt.’’ In Groningen is de keuze gevallen op Rinse van Gans.

De tweede reden is dat Van Dalen ook sigaren importeert en dus gebaat is bij verkooppunten door het hele land. In het Noorden is nog geen filiaal. ,,Groningen is voor ons aantrekkelijker dan Assen of Leeuwarden. Ook met het oog op Duitsland.’’ Van Dalen Cigars heeft filialen in Rotterdam, Dordrecht en ’s-Hertogenbosch. Binnenkort opent ook een zaak in Maastricht.

‘Het is een niche’

Voorzitter Eric Bos van Groningen City Club vindt het moedig dat Van Dalen Cigars een winkel wil openen in de binnenstad. Hij vindt het wel bij Groningen passen. ,,Het is een niche. Zo’n speciaalzaak hebben we nog niet. Ik denk dat het een goede toevoeging is.’’

Het complex aan de Waagstraat is aan verandering onderhevig. Cosmeticamerk Rituals trekt begin dit jaar in het pand van kledingwinkel Gerry Weber. Modezaak Weekday is juist verkleind.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu