Nieuw stadsbestuur wil het zelf doen, we horen de bodemloze put al galmen | column Stadse Fratsen

Links de nieuwe GL-wethouder Manoeska Molema, naast de burgemeester Mirjam Wijnja (GL), Carine Bloemhoff (PvdA), Rik van Niejenhuis (PvdA), Inge Jongman (CU) en Eelco Eikenaar (SP). Wethouder Kirsten de Wrede was haar krullen nog aan het schikken en wethouder Philip Broeksma dook net weg.

Het begint in Groningen: voor wat echt van waarde is. Met dit een tikje kreupel in het metrum hangende motto met een hoog ‘de dag die je wist dat zou komen’-gehalte, gaat het kersverse stadsbestuur van PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, SP en de Partij voor de Dieren de komende vier jaar in.
Lees meer over
Stad

Opvallend in de plannen: de gemeente Groningen richt een eigen vastgoedontwikkelingsbedrijf op en een eigen energiebedrijf. ,,Deze zaken zijn te belangrijk om aan de markt over te laten”, zei Carine Bloemhoff bij de presentatie van het coalitieakkoord, maandagochtend. ,,We nemen het heft in eigen hand”, deed haar collega Kirsten de Wrede van de PvDD er een schepje bovenop.

De laatste keer dat een stagiair in een F16 dacht dat hij het beter kon dan zijn ervaren collega, moest al snel de schietstoel in werking worden gesteld. Vastgoed ontwikkelen is een vak. Energie opwekken en verkopen eveneens. Maar het stadsbestuur denkt dat de gemeentelijke organisatie het aankan.

Best bijzonder, want zo geweldig zijn de ervaringen tot nu toe niet. Zo ging de gemeente een publiek-private samenwerking aan met commerciële partijen om Meerstad te ontwikkelen. Toen de woningmarkt instortte, namen de commerciële partijen de benen en lieten de gemeente achter met een gebroken hart en een vrijwel lege schatkist. Onderzoek naar de innige verstrengeling van de gemeente met energiecorporatie Grunneger Power legde ook wat onfrisse bijeffecten bloot. En dan heb je nog jeugdzorg: die wil de gemeente in eigen hand nemen door een samenwerking met WIJ. Deze club is nu al niet op haar taak berekend en wordt straks te groot en te veel van de gemeente om nog naar een alternatief te kunnen grijpen. We horen de bodemloze put nu al galmen…

De presentatie vond plaats in het Floreshuis. Het college poseerde voor de aanpalende Albert Heijn. Wethouder Philip Broeksma stribbelde nog wat tegen. ,,Ik ga niet voor de Albert Heijn op de foto!” Wen er maar aan Philip. Dik kans dat dat we straks ook met een vanuit het stadhuis gerunde gemeentelijke supermarktketen zitten.

Nieuws

Meest gelezen

menu